Kürt Profesör Nadir Nadirov yaşamını yitirdi

Kazakistan’da yaşayan ve “Gaz ve Petrol Mareşali” olarak bilinen Kürt Profesör Nadir Nadirov hayata gözlerini yumdu.

Kürt Profesör Nadir Nadirov yaşamını yitirdi

Sovyet Kürtlerinin tanınan şahsiyetlerinden birçok uluslararası ödülün sahibi Prof. Dr. Nadir Nadirov 89 yaşında Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da yaşamını yitirdi.

Nadirov’un vefat haberini Narin Nadirova sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Nadirova, Kürtçe yaptığı paylaşımda, “Mixabin min îro bavê xwe winda kir. Wateya gotinan nema...” (Maalesef bugün babam vefat etti. Söz anlamını yitirdi) dedi.

Prof. Dr. Nadir Nadirov, uzun süredir çeşitli hastalıkları nedeniyle hastanede tedavi görüyordu.

Prof. Dr. Nadir Nadirov kimdir

1932 yılında Nahçıvan Özerk bölgesinde Qîqaçê köyünde dünyaya gelen Prof. Dr. Nadir Nadirov’un ailesi 1925 yılında Van’dan göç ederek bölgeye yerleşmiş bir aile. Nadirov’un ailesi o henüz 5 yaşında iken 1937 yılında bu defa da Kazakistan’a sürgün edildi.

Zorlu şartlarda öğrenim gören Nadirov, Gogol Devlet Pedagoji Enstitüsü Kimya ve Biyoloji Bölümü’nü bitirdi.

1956 yılında Moskova’daki Lenin Enstitüsüne girerek mastır yapan Nadirov 1967’de kimya bilim dalında doktora yaparak eğitim öğretimine devam etti. 1970’de profesörlük unvanı aldı. 1983’de akademisyenlik unvanı alarak üstün başarılara imza attı.

Uluslararası Bilim Akademisi üyeliği yapan Nadirov, Kazakistan Kimya Akademisi başkanlığı yaptı.

Sovyet Kürtleri Birliği Onursal Başkanı ve Kazakistan Halk Meclisi üyesi olan Nadirov 1993'ten bu yana Kazakistan Ulusal Bilimler Akademisi'nin daimi üyesi olarak görev yapıyordu.

Kazakistan Başkanlığı içerisinde yer alan azınlıklar delegasyonunda Kürt azınlığın temsilcisi olarak yer alan Nadirov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev’in danışmanlığını yaptı.

Ünlü Kürt bilim adamı Nadir Nadirov, 950'den fazla bilimsel makale yazdı. 250 bilimsel buluşa sahip olan Nadirov’un 35 kitabı yayınlandı. Bu kitaplardan 8’i kimya ve petrol üzerindir.

İki kitabı kendi hayatı ve Kazakistan Kürtlerine dairdir. Nadirov, Kazakistan Kürtlerinin sosyo- kültürel geçmişleri ve bugünkü yaşamları hakkında yazmıştır.

Kürt profesör, 1956 yılında Moskova’da yaşadığı dönemde ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani ile de tanışıp görüşür.