Londra'da 'Kürdistan Bağımsızlık Referandumu' paneli

Londra'da 'Kürdistan Bağımsızlık Referandumu' paneli

İngiltere’nin başkenti Londra’da 28 Temmuz’da “Kürdistan Bağımsızlık Referandumu” konulu bir panel düzenlendi.

Mesopotamia Kurdish Research Centre (Mezopaotamya Kürt Araştırma Merkezi) tarafından düzenlenen panelde Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumu ele alındı.

Panele konuşmacı olarak Kürt siyasetçi Mehdi Zana, Kürt akademisyen Dr. Deniz Çifçi, gazeteci-yazar Akın Olgun ve Dr. İbrahim Malazade katıldı.

Referandum için en doğru zaman

Panelin açılış konuşmasını yapan Deniz Çifçi, Kürdistan Bölgesi’nde yaptığı bir ankette, her kesimin bazı eksiklikler ve eleştirilere rağmen referandumu desteklediğini belirterek, “Referandum için en doğru zaman içinde bulunduğumuz zamandır” diye konuştu.

Mehdi Zana, önemli bir dönemeçten geçildiğini söyleyerek, “Referandum önemlidir. Bu yüzden gereken görevler bağımsızlıkçı tarzda yerine getirilmelidir” dedi.

Kürtler geldikleri yere tırnaklarıyla kazıyarak geldiler

Akın Olgun ise, şimdiki Kürdistan ve Ortadoğu koşullarında ulusların kendi kaderi tayin etme hakkının “geri ve yetersiz” bir tartışma olduğunu söyledi. “Bu durum teorik yaklaşımdan öte bir haktır” diyen Akın Olgun, sözlerine şöyle devam etti:

“Uluslaşmayı 20’nci yüzyılda atlayan sadece Kürtler oldu. Kürtler 20’nci yüzyılın bütün acılarını 21’nci yüzyıla taşıdılar. Kürtler geldikleri yere tırnaklarıyla kazıyarak geldiler. Bağımsızlık referandumuna heyecanla bakmalı ve gereken yapılmalıdır.

Kürtler aktör durumuna geldiler

Kürtler geçmişte olduğu gibi sorunların aracı değil, geldikleri noktada aktör durumuna geldiler. Bu oylamada büyük özlem duyulan bağımsızlığa hayır demeyeceklerdir. Birliğini ve bağımsızlığını sağlamış Kürtler diplomatik masalarda eğri oturmayacaklar, daha güvenli hareket edeceklerdir.”

İbrahim Malazade de, Kürdistan ve bölgedeki durum üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Malazade, “Her şeye rağmen Kürdistan bağımsızlık treni yola çıkmıştır. Bu tren her şartta yoluna devam edecektir” dedi.