Mahmud Osman: Kürtleri siyasi denetime almak için uğraşıyorlar

Kürdistanlı Siyasetçi Dr. Mahmud Osman yaptığı açıklamada, Irak’ın hakim Şii Arap güçleri memur maaşları kartını kullanarak Kürtleri siyasi denetime almak için uğraştıklarını ve borçlanma yasasının hem Irak Başbakanı’na hemde Kürtlere karşı Parlamentodan geçirildiğini belirtti.

Mahmud Osman: Kürtleri siyasi denetime almak için uğraşıyorlar

Dr. Mehmud Osman şunları söyledi: “Irak parlamentosu’nda alınan bu karar hem Kürtlere hemde Mustafa Kazimi’ye karşıt olarak alınmış bir karardır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak Hükümeti Başbakanı Mustafa Kazimi ile bazı anlaşmalara varmıştı. Ama bu kararı alanlar Mustafa Kazimi’yi zayıflatmak ve ona problemler üretmek istiyorlar. Hepimiz gördük işte Irak Hükümeti 41 trilyon dinar borçlanma talebinde bulundu ama parlamento bu kararı ile sadece 15 trilyon dinar borçlanmaya müsade etti.”

Kısa bir süre içerisinde Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetlerinin yeniden bir araya geleceklerine inandığını belirten Dr. Osman açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Şii ve Sunilerin büyük çoğunluğu Kürtlerin olmadığı bir oturumda bu kararı aldılar. İran’ın bunda rolü çok büyük. Kürtlerin temsilcilerinin büyük bölümü oylamaya katılarak oturumu terk ettiler. Salonu terketmeyerek kalan bir kaç kişide kürdistan Bölgesi’nin kararlarına tesir edecek kapasitede olan insanlar değiller zaten.”

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin probleminin bu defa ırak Hükümeti ile olmadığına dikkat çeken Mehmud Osman açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesi’nin bu defa problemi Irak Hükümeti ile değil. Bu defa problem Şii kesimle. Parlamentoda bulunan Şii kesim hükümete karşılar. Mustafa Kazimi’ye problem yaratmak için uğraşıyorlar. Mustafa Kazimi güçlü bir konumda değil ve Şii kesimler Kürtler üzerine sorunlar yaratarak Kazimi hükümetini zayıflatmak istiyorlar. Kürdistan Hükümeti bu durumu iyi görerek Irak Hükümeti ve Şii kesimler ile yeniden diyalog yolunu esas almalıdır.”

/ Basnews