ABD’li büyükelçiden Erbil temasları hakkında açıklama

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Kürdistan Bölgesi’nde yetkililerle yaptığı görüşmelerde Orta Doğu, güvenlik konusunda koordinasyon ve ABD çıkarlarına yönelik saldırıların önlenmesi konularını ele aldıklarını söyledi.

ABD’li büyükelçiden Erbil temasları hakkında açıklama

Dün başkent Erbil’e gelen Alina Romanowski, Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Bafıl Talabani ile birer görüşme gerçekleştirdi.

Romanowski, görüşmelere ilişkin X hesabından, “ABD'nin bölgeye olan bağlılığını yeniden teyit etmek, güvenlik işbirliğinin devamını sağlamak ve Amerikan çıkarlarına yönelik saldırıları önlemek için birlikte çalışmak üzere 1 Kasım'da Irak Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret ettim” açıklamasını yaptı.

ABD’li büyükelçi, görüşmelerin verimli geçtiği notunu paylaştı.

Görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD-Irak Stratejik Anlaşması çerçevesinde Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin ABD ile ilişkilerinin daha da genişletilmesi konusunun ele alındığı görüşmede iki tarafın da ortak işbirliğinin sürdürülmesi, koalisyon güçlerinin ve diplomatik elçilerin Irak genelinde can güvenliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaptığı kaydedildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise görüşmede, Başbakan Mesrur Barzani’nin Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarının güvence altına alınmasının önemine vurgu yaptığı aktarıldı.

Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat ile anlaşmalar kapsamında üzerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini kaydeden Barzani, Kürdistan Bölgesi'ne bütçe gönderilmemesi konusunda hiçbir mazeret kalmadığını belirtti.

Görüşmede Irak'ta barış ve istikrarın korunması, Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki büyükelçilik, diplomatik misyonlar ve koalisyon güçlerinin korunmasına yönelik tedbir alınmasının önemine dikkat çekildi.

Kubad Talabani’nin ofisinden yapılan açıklamada da Romanowski ile yapılan görüşmede bölgede gerilimin tırmanması durumunda federal hükümet ve Iraklı tarafların ülkede güvenlik ve istikrarının tehlikeye atılmasına izin vermemesi gerektiğine işaret edildiği kaydedildi.

YKY Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Erbil’deki görüşmede seçimler, çelişkilerin çözülmesi, Peşmerge Güçleri ve diğer konuların ele alındığı belirtildi.