Türkiye'den beklenmedik adım: Referanduma karşı değiliz, fakat şartımız...

Türkiye'den beklenmedik adım: Referanduma karşı değiliz, fakat şartımız...


25 Eylül tarihinde yapılacağının ilan edilmesinin ardından her fırsatta "Kürdistan Bağımsızlık Referandumu"na karşı çıkan Türkiye, yumuşama sinyalleri veriyor.

Türkiye’nin Güney Kürdistan’ın referandum kararına ülkenin asayiş ve güvenliğini tehdit etmemesi şartı ile karşıt bir tavır göstermeyeceği ifade ediliyor.  
Kürdistan yetkilileri, Ankara’nın Kürdistan’ın bağımsızlık referandumu karşısındaki tavrının ilerde değişebileceği ve olumlu yöne evrileceği şeklinde yorumlanması gerektiğini ifade ediyorlar.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Güney Kürdistan’daki referandum kararına ilişkinn Irak’ın kuzeyinde bir Kürt devletini Türkiye’nin düşmanları tarafından kullanılmadığı ve Türkiye’nin güvenliği ile asayişini tehdit etmediği sürece kabul edilebileceğini’ belirtti.
Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Dışilişkiler Sorumlusu Hoşyar Sîweylî ise, Kürdistan’ın referandum kararına komşu ve dünya ülkelerinin tavrının olumlu olduğunu, sadece İran’ın sert bir tavır gösterdiğini belirterek: ‘‘Türkiye’nin tavrı ise öngördüğümüzün dışında gelişmedi. Türkiye kendi koşullarını göz önünde bulundurarak bu tavrı gösterdi. Bu tavrın zamanla değişeceğine inanıyorum.’’ diye konuştu