Başkan Mesut Barzani: Kürdistan halkını bir kez daha sırtından hançerlediler

Başkan Mesud Barzani, Irak Parlamentosunca onaylanan memur maaşlarının ödenmesini amaçlayan "borçlanma yasası”na Kürdistan Bölgesi’nin dahil edilmemesini sert bir şekilde eleştirdi.

Başkan Mesut  Barzani: Kürdistan halkını bir kez daha sırtından hançerlediler

Irak Parlamentosu memur maaşlarının ödenmesi amacıyla hükümetin sunduğu borçlanma yasasını onayladı. Kürt milletvekillerinin boykot ettiği oturumda oynalan yasaya Kürdistan Bölgesi dahil edilmedi.

Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Başkan Mesud Barzani, “Ne yazık ki Irak parlamentosundaki Şii ve Sünni taraflar bir kez daha Kürdistan halkını sırtından bıçaklayarak halkın bütçe ve gelirini Kürdistan Bölgesi’ne karşı bir baskı aracı olarak kullanmıştır” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında geçmiş dönemlerde birçok anlaşmanın imzalandığını ve bunların hiçbirinin uygulanmadığını belirten Barzani, Parlamentonun aldığı kararın Kürdistan halkını cezalandırmak olduğunu, Irak'taki bileşenler arasında ortaklık, uyum ve denge ilkelerini ihlal ettiğini söyledi.

Barzani, “Belli ki Kürdistan Bölgesi’ne karşı durmak için önceden karar verilmiştir ki her daim bu mantıkla anayasaya, anlaşmalara ve Kürdistan halkının hak ve taleplerine yaklaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kürt partilerin Bağdat’taki ortak tavrını takdir eden Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Bağdat’taki Kürt partilerin bu konuda ortak bir toplantı yapmalarını önerdi.

Irak Parlamentosu "borçlanma yasasını" onayladı

Irak Parlamentosu memur maaşlarının ödenmesi amacıyla hükümetin sunduğu "Mali Borçlanma Yasası"nı onayladı.

Yasaya göre, Irak hükümeti boşalan hazine için Merkez Bankası ve diğer kamu bankalarından borç alacak.

Meclisteki Şii ve Sunni vekillerin girişimi ile Kürdistan Bölgesi bu yasadan muaf tutuldu.

Onaylanan yasa uyarınca, Kürdistan Bölgesi’ne aylık 320 milyar dolarlık bütçe gönderilmeyecek.

Bunun yerine yasaya, Kürdistan Bölgesi’nin aylık bütçesini alabilmesi için petrol, sınır ve gümrük gelirlerini Bağdat'a teslim etmesi şartı eklendi.

Kürdistan Bölgesi’nin ihraç ettiği petrol gelirlerinden Bağdat'a teslim edeceği miktar ise Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) tarafından belirlenecek.

Parlamentodaki bu otorum Kürt milletvekilleri tarafından boykot edildi.