Amedi Kaymakamı: PKK ve Türkiye arasındaki savaştan ötürü onlarca proje hayata geçirilemedi

Amedi Kaymakamı İsmail Mustafa, PKK ve Türkiye arasındaki savaştan ötürü onlarca projenin hayata geçirilemediğini söyledi.

Amedi Kaymakamı: PKK ve Türkiye arasındaki savaştan ötürü onlarca proje hayata geçirilemedi

Amedi Kaymakamı İsmail Mustafa, PKK ve Türkiye arasındaki savaştan ötürü onlarca projenin hayata geçirilemediğini söyledi.

K24’ün haber bültenine konuk olan Duhok’un Amedi ilçesinin kaymakamı İsmail Mustafa, PKK ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arasında bölgede devam eden savaş ve bunun halka etkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

1990’lı yıllardan bugüne kadar özellikle de sınır bölgelerinde PKK’nin varlığı nedeniyle Türkiye’nin saldırılarının devam ettiğini ve sakin olmayan bir durumun olduğunu söyleyen Mustafa halkın bu nedenle köylerini imar edemediğini, köy işlerini yapamadıklarını belirtti.

PKK’nin her geçen gün daha da köylere yaklaştığını ve PKK’nin Türkiye ile savaşını köylerin ve yerleşim alanlarının içine soktuğunu vurgulayan Mustafa, 23 Nisan’da Türkiye’nin büyük bir operasyon başlattığını ve Amedi çevresinde operasyonlarını sürdürdüğünü bildirdi.

Şimdiye kadar Amedi’ye bağlı 200 köyün boşaltıldığını kaydeden Mustafa, geçtiğimiz aylarda Berwari Bala’nın 5 köyünün de boşaltıldığını ifade etti.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin siyasetinin köylerin yeniden inşası ve köylere hizmetlerin gitmesi üzerine olduğunu kaydeden Mustafa, PKK’nin Türkiye askerini bölgeye soktuğunu ve köylülerin şehirlere göç ettiğini söyledi.

Bu göçün şehirlerdeki işsizlik oranını artırdığını belirten Mustafa, söz konusu köylülerin binlerce dönümlük arazilerinin ellerinden gittiğini belirtti.

PKK’nin söz konusu köylere yaklaşmak için yıllardır çalıştığını, köylülerin de her zaman PKK’den köylerine yaklaşmamalarını istediğini kaydeden Mustafa, son aylarda 10 binlerce dönüm arazinin yakıldığını ve halkın savaş nedeniyle büyük zarar gördüğünü bildirdi.

Elektrik ekipleri ve diğer hizmet ekiplerinin söz konusu bölgelere gitmek istemesi durumunda bunun PKK tarafından engellendiğini veya çatışmalardan ötürü bölgeye yaklaşılamadığını söyleyen Mustafa, bu aşamadan sonra da bazı köylerin boşaltılmasına yönelik tehlikenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Savaş sürecinde çok sayıda can kaybının olduğunu hatırlatan Mustafa, çiftçilerin ekin arazilerindeki mahsulleri toplayamadıklarını kaydetti.

Peşmerge’nin Kürdistan Bölgesi’nin meşru savunma gücü olduğunu vurgulayan Amedi Kaymakamı, PKK’nin Peşmerge’ye saldırının kabul edilemez olduğunu ve bunun Kürdistan Bölgesi’ne karşıtlık olduğunu belirtti.

(K24)