Kerim: Kerkük'te Kürdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesi tarihi bir karardı

Eski Kerkük Valisi Dr. Necmeddin Kerim, Kürdistan bayrağının Kerkük'te göndere çekilmesinin tarihi bir karar olduğunu açıkladı.

Kerim: Kerkük'te Kürdistan Bayrağı'nın göndere çekilmesi tarihi bir karardı

Eski Kerkük Valisi Dr. Necmeddin Kerim, Kürdistan bayrağının Kerkük'te göndere çekilmesinin tarihi bir karar olduğunu açıkladı.

Dr. Necmeddin Kerim’in ofisi, Kürdistan bayrağının Kerkük'te dalgalandırılmasının 2’nci yıldönümü münasebetiyle açıklama yayımlandı.

Kerim mesajında, “Kerkük’teki resmi kurumlarında Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi yönündeki kararının ikinci yıl dönümündeyiz. Bu halkımızın elde ettiği tarihi ve önemli bir karardı” denildi.

Kürdistan bayrağının resmi kurumlarda dalgalandırılmasının yasal olduğu belirtilen açıklamada, "Kerkük’te resmi kurumlarda Kürdistan bayrağının dalgalandırılması kararı bir şahsın kararı değildi, yasalara da aykırı değildi. Karar, şehirdeki tek yasal merci olan Kerkük İl Meclisi kararıyla, yasalara göre kabul edildi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, şöyle denildi:

“Ulusların ortak kararlar alarak kendi kendini yönetme hakkını temel alan bu karar, maalesef Irak hükümeti ve şovenist kesimlerin hedefi oldu. Ancak Kürdistan bayrağına karşı şikayetleri değerlendiren Federal Mahkemenin kararı bizi yasal ve kanuni olarak biraz da olsa destekledi.

16 Ekim ve sonrasında gerçekleşen olaylar, yasalar ve İl Meclisi’nin kararlarına aykırı olarak Irak hükümeti için tek taraflı ve askeri zemin hazırladı. Kürdistan bayrağı sadece resmi kurumlarda indirilmedi, her yerde yasaklandı. Bu da Irak hükümetinin şehrin geleceğine yönelik kötü niyetini gösterdi.

Bizler kutsal ve onurlu kararı anarken, Kürdistan bayrağının Kerkük'te dalgalandırılmasının yasal ve kanuni olduğunu vurguluyoruz. Irak hükümeti güç kullanma mantığını bırakarak hukuku ve Kerkük'te ulusların ortak yönetimini esas almalı.”

Dr. Necmeddin Kerim vali olduğu dönemde, 28 Mart 2017’de Kerkük İl Meclisi, Kürdistan bayrağının tüm resmi kurumlara asılması kararını onaylamıştı.