Beyaz Saray’dan McGurk’ün Neçirvan Barzani ile görüşmesine dair açıklama

Beyaz Saray, McGurk’ün Erbil ve Bağdat ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşmeye yer vererek “Peşmerge de dahil olmak üzere Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelede kaydettiği muazzam ilerleme sayesinde mümkün oldu” denildi.

Beyaz Saray’dan McGurk’ün Neçirvan Barzani ile görüşmesine dair açıklama

ABD'nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk, Erbil ve Bağdat’a düzenlediği ziyarette Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani dahil Kürdistan ve Irak yetkilileriyle bir araya geldi.

Brett McGurk, görüşmede ABD'nin IŞİD'in yenilgiye uğratılması konusunda Kürdistan Bölgesi ve Irak’a sunduğu desteği teyit etti.

Beyaz Saray tarafından McGurk’un ziyaretine ilişkin yayımlanan açıklamada McGurk’ün Erbil’de Başkan Neçirvan Barzani ile görüştüğü aktarıldı.

Açıklamada Peşmerge ve Irak ordusunun IŞİD'le mücadelesine vurgu

Irak’ta aktif ABD güçlerinin bulunmadığını kaydeden Beyaz Saray’ın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Başkan Yardımcısı Yardımcısı ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, siyasi liderlerle görüşmeleri içeren Irak'a iki günlük bir ziyareti tamamladı.

McGurk, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Mustafa Kazımi ve eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ile görüştü.

Ziyaret kapsamında McGurk, Erbil'de Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve diğer üst düzey liderlerle bir araya geldi.

 McGurk, Başkan Biden'ın Irak hükümeti ile Stratejik Diyalog'un sonuçlarına duyulan bağlılığı teyit etti ve ve artık Irak'ta savaş durumunda olan ABD kuvvetlerinin bulunmadığının altını çizdi.

Bu sonuç, Peşmerge de dahil olmak üzere Irak güvenlik güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelede kaydettiği muazzam ilerleme sayesinde mümkün oldu.

Irak'ta kalan koalisyon güçleri, Irak güvenlik güçlerine IŞİD'in yeniden ortaya çıkmamasını sağlamak için tavsiye vermek ve yardım etmekle sınırlı bir görevle hükümetin daveti üzerine hazır bulunacak.

McGurk ayrıca Irak halkını Irak devletinin kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü dolayısıyla kutladı.”

Başkan Neçirvan Barzani bugün McGurk'ü kabul etmişti

Brett McGurk, görüşmede ABD'nin IŞİD'in yenilgiye uğratılması konusunda Kürdistan Bölgesi ve Irak’a sunduğu desteği teyit etmişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de ABD'nin Kürdistan Bölgesi Ve Irak’a yaptığı yardımların önemine değindi.

Başkent Erbil'de gerçekleşen görüşmeye dair Başkanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre,  ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller ile ABD'nin Erbil Başkonsolosu Robert Palladino da hazır bulunmuştu.