Mazlum Abdi’den ABD’nin kararına ilişkin açıklama

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, ABD’nin Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki bölgeler için aldığı “yaptırım muafiyeti” kararının “Tüm Suriye halkına ümit verdiğini” söyledi.

Mazlum Abdi’den ABD’nin kararına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Washington’un Rojava’yı Suriye’ye uygulanan Sezar Kanunlarından muaf tutacak genel bir izin yayınlayacağını açıklamıştı.

Konu hakkında Twitter hesabından bir açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, “ABD’nin kararnamesini Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin altyapısının yeniden inşası ve ekonosine destek olarak görüyoruz. Bu adım IŞİD'e karşı mücadelede Suriyelilere umut verecek. Tüm şirketlerin burada yatırım yapmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

undefined

Dün, Fas’ın Marakeş kentinde IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu’nun toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Washington yönetiminin Rojava’da DSG’nin kontrolü altında çalışacak şirketleri ABD yaptırımlarından muaf tutacak genel bir izin yayınlayacağını söyledi.

Nuland, “ABD, Suriye'de IŞİD'den kurtarılan ve hükümetin kontrolu dışında kalan bölgelerde özel ekonomik yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir lisans çıkarmayı planlıyor” diye konuştu.

Karar, Türkiye tarafından tepki ile karşılandı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karar hakkında, “Bu yanlışı kabullenmemiz mümkün değil" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "PKK'yı, YPG'yi meşrulaştırma çabasını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.