Meclisten çıkarılan HDP’li Maçin: Kürdistan’a özgürlük en temel görevimizdir

HDP’li milletvekili Nusrettin Maçin, Meclis’ten çıkarılma cezası almasına neden olan “Kürdistan’a özgürlük” sözleri hakkında, “Kürdistan Ortadoğu’da 12 bin yıl geçmişe sahip bir coğrafyanın ismidir. Valığını ne Mecliste, ne bir gazeteci ile ne bir vekille tartışmıyoruz” dedi.

Meclisten çıkarılan HDP’li Maçin: Kürdistan’a özgürlük en temel görevimizdir

HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin’e, Meclis Genel Kurulu’nda kullandığı "Kürdistan’a özgürlük" sözleri nedeniyle Genel Kurul’a üç birleşim katılmama cezası verildi. Hakkında verilen ceza Meclis’te oylanan Maçin, Genel Kuruldan çıkarıldı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Maçin, “Türkiye’de Kürdistan gerçeğine karşı bir tahammülsüzlük var. Bu kürsüde Kürdistan ismini ilk kullanmam değil, daha önce de bu konuda görüşlerini dile getirdim” diye konuştu.

Meclis’te dün yaşanan tartışmaları anlatan Maçin, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün Meclisteydi. HDP ve CHP’li vekillerin sorularına yanıt vermemek için HDP’yi ‘terör destekçisi’ diye tanımlayıp provoke etti” dedi.

“Soylu hakkındaki iddialara yanıt vermemek için taktik yapıyor” diyen Nusrettin Maçin, “AKP ve MHP içerisinde taraftarları var. Soylu’ya ilişkin bir konu gündeme geldiğinde hemen kalabalık yapıp kaos oluşturuyorlar ve üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bu şekilde sözcülerimizin sözlerinin iyi anlaşılmasını engellemek istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

HDP’li vekil, ceza almasına neden olan konuşma hakkında ise, şunları belirtti:

“Türkiye’de tarım ve gıda ürünlerine gelen zamlardan bahsettim. Tarım politikalarının Türkiye’de üretimi bitirdiğini dile getirdim. GAP ve DAP projelerini eleştirdim ki bunlar Kürdistan’da hayata geçirilen projeler. Bana bölücülük suçlaması yöneltildi. Dış sermayelerin desteği ile ülkeyi yıktığımızı iddia ettiler. ‘Geleceği biz inşa edeceğiz. Yeni Türkiye inşasında halkların kardeşliği ve birliğini biz sağlayacağız. Türkiye'ye demokrasi ve barış, Kürdistan'a özgürlük şiarıyla iktidara geleceğiz’ dedim. Bu sözlerimden çok rahatsız oldular.

AKP-MHP Kürt ve Kürdistan düşmanlığı yapıyor. Sürekli toplumda düşman yaratarak bunun üzerinden siyaset yapıyorlar. Hem parlamentoda hem de dışarıda iki şeyi kendilerine destek edinmişler. Bu sisteme kim muhalefet yaparsa ‘siz teröristsiniz’ diyorlar. Yada ‘siz dış güçlere hizmet ediyorsunuz’ şeklinde suçluyorlar. İkisi de hikayedir. Kürdistan Ortadoğu’da 12 bin yıl geçmişe sahip bir coğrafyanın ismidir. Valığını ne Mecliste, ne bir gazeteci ile ne bir vekille tartışmıyoruz. Kürdistan’a özgürlük en temel görevimizdir.”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın konuşmasının ardından Soylu’nun kendisine ‘Akşam göreceksin, başını öne eğerek çıkacaksın' dediğini belirten Maçin, “Bu ahlaksızca bir tehdittir. Beştaş belediyelere atanan kayyumlar hakkında konuşmuş, ‘polis elinizde, istihbarat elinizde, valiler AKP il başkanları gibi çalışıyor. Sizin için suç işlemek çok rahat. Belediyelere ilişkin tüm iddialara baktım, sizin bahsettiğiniz hiç bir şey yok’ demişti” diye konuştu. (Rudaw)