KDP'den YNK'ye ortak aday teklifi: Kürdistan Parlamentosu'nda çözelim

YNK ile ortak aday konusunda bir uzlaşı sağlayamayan KDP cumhurbaşkanlığı adaylığının Kürdistan Parlamentosu’nda netleştirilmesini teklif etti.

KDP'den YNK'ye ortak aday teklifi: Kürdistan Parlamentosu'nda çözelim

Irak’ta İran’a yakın Koordinasyon Çerçevesi dün başbakan adayını açıkladı. Şimdi gözler cumhurbaşkanı adayını belirlemesi gereken Kürt siyasi partilerine çevrilmiş durumda.

Geçtiğimiz hafta Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) müzakere heyeti adına Süleymaniye’ye giden Fuad Hüseyin, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Başkanı Bafıl Talabani ile bir araya geldi. Ancak 5 saat süren ikili görüşmede ortak bir cumhurbaşkanı adayı çıkarılması konusunda bir uzlaşı sağlanamadı.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu KDP Grup Başkanvekili Viyan Sabri, YNK ile yapılacak yeni toplantıda ortak bir aday belirlenmesi konusunun Kürdistan Parlamentosu’nda netleştirilmesini teklif edeceklerini söyledi.

KDP cumhurbaşkanlığına İçişleri Bakanı Reber Ahmed’i önerirken YNK ise mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih’in adaylığında ısrarlı. Taraflar ortak bir adayda bir uzlaşı sağlayamadı.

Viyan Sabri, "Tek bir aday üzerinde anlaşmanın Kürtlerin çıkarına olduğunu" vurgulayarak, cumhurbaşkanını pozisyonun "tüm Kürtlerin ve siyasi partilerin duruşu" olduğunu belirterek, "Kürdistan Parlamentosu, Kürt partilerinin temsil edildiği bir merci. Bu sorunun çözüleceği en doğru adrestir" dedi.

KDP Başkanvekili, "Söz konusu teklifin yakında Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne resmi olarak iletileceğini" sözlerine ekledi.

10 Ekim 2020 tarihinde Irak’ta gerçekleşen erken seçime rağmen henüz hükümet kurulamadı.

329 kürsülük Irak Parlamentosu’nun ilk önce cumhurbaşkanını seçmesi gerekiyor. Seçilen cumhurbaşkanı ise başbakan olarak belirlenen adayı hükümet kurmakla görevlendiriyor.

Seçimden zaferle çıkan Sadr Hareketi, taraflara arası gerginlik ve çatışma nedeniyle hükümet kuramamış ve 73 milletvekili topluca istifa etmişti.

Sadr Hareketi’nin hükümet kurma sürecinden çekilmesiyle top şimdi İran’a yakın Şii Koordinasyon Çerçevesi’nde. 

Uzun pazarlıklar sonucunda Koordinasyon Çerçevesi başbakan adayını Muhammed Şia el Suudi’yi başbakan adayı olarak belirledi. El Suudi’nin adaylığı sürpriz oldu. Zira şuana kadar başbakanlık için Yasa Devleti Başkanı ve eski Başbakan Nuri el Maliki ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım El Araci’nin ismi telafuuz ediliyordu.