Moskova'da dörtlü görüşme: Türkiye askerlerini çekmeli

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye; Rusya’nın başkenti Moskova'da, Suriye krizinin aşılması için bugün yeniden bir araya geldi.

Moskova'da dörtlü görüşme: Türkiye askerlerini çekmeli

Dörtlü görüşmeye Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, İran Dışişleri Bakanı’nın Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov katıldı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, toplantı öncesinde konuşan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Türkiye dahil tüm ülkelerden Suriye'deki askerlerini çekmelerini istediklerini söyledi.

Suriye’nin Rusya ve İranlı dostlarının Suriye ile Türkiye arasındaki iletişimi yeniden tesis etme çabalarına olumlu baktığını vurgulayan Ayman Susan, “Ancak bu hedefe ulaşmanın objektif koşulları ve karşılanması gereken gereklilikleri vardır. Buna ulaşmak için gerçek bir irade ve ciddi bir diyalog olması gerekir. Bu şart ve gerekliliklerden ilkinin Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve birliğine tam bağlılık olduğu ve bu temel ilkenin sahada ivedilikle uygulanması gerektiği açıktır. Bu ilke, Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere tüm yasadışı yabancı güçlerin Suriye topraklarından çekilmesiyle başlayarak tercüme edilmediği ve somutlaştırılmadığı takdirde gerçek bir anlam ifade etmemektedir. Suriye devletinin, teröristlerce kontrol edilen alanlar da dahil olmak üzere tüm toprakları üzerinde yeniden hakimiyet kurma çabalarını engellememek, Suriye’nin iç işlerine karışmayı ve Suriye’deki, özellikle Suriye topraklarında teröristler için bir rezervuar ve himaye haline gelen, güvenlik ve istikrarı tehdit eden ve oradaki sivillerin hayatını tehlikeye atan İdlib bölgesindeki terörist gruplara destek ve koruma sağlamayı bırakmak gerekmektedir” diye konuştu.