Başkan Barzani’den Kürdistan petrolü teşekkürü

Başkan Mesud Barzani, Erbil ile Bağdat arasından imzalanan Kürdistan petrolü anlaşmasından ötürü Irak Başbakanı’na teşekkür etti.

Başkan Barzani’den Kürdistan petrolü teşekkürü

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Başkan Barzani, Erbil ile Bağdat arasında imzalanan petrol anlaşmasını “tarihi bir adım” olarak niteledi.

Sorunları çözmedeki çabası ve bu anlaşmanın imzalanmasındaki rolünden dolayı Muhammed Şiya es-Sudani’ye teşekkür eden Başkan Barzani, iyi niyet ve sorunları çözme iradesi olduğu sürece sorunları çözmenin kolay ve mümkün olacağını vurguladı.

İmzalanan anlaşmanın Kürdistan Bölgesi ile Irak Federal Hükümeti arasındaki çözülmemiş tüm sorunların çözümü için bir kapı olmasını umduğunu ifade eden Başkan Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye çaba ve girişimleri için destek olacaklarını yineledi.

Ne olmuştu?

Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.

Irak Petrol Bakanlığı ise mahkemenin Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatın durduğunu açıklamıştı.

Kürdistan petrolünün ihracatının durmasının ardından Kürdistan Bölgesi ve Irak heyetleri arasından başlayan görüşmeler bugün sonuca ulaştı ve taraflar arasında Kürdistan petrolünün tekrar ihraç edilmeye başlanması için bir anlaşma imzalandı.