Başkan Neçirvan Barzani'den 1 Mayıs mesajı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Barzani, 1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı münasebetiyle yayımladığı kutlama mesajında "İşbaşında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ilgili tarafların sahip çıkması” çağrısı yaptı.

Başkan Neçirvan Barzani'den 1 Mayıs mesajı

 Tüm dünyada 1 Mayıs Dünya Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Gün vesilesiyle Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de bir kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Neçirvan Barzani mesajında, " İşçi Bayramı vesilesiyle Kürdistan, Irak ve dünyadaki tüm emekçileri yürekten kutluyor, barış, huzur ve refah diliyorum" dedi.

Mesajının devamında Kürdistan Bölgesi Hükümetinin işçilerin sıkı çalışmasını ve yeniden inşa sürecindeki aktif rollerini takdir ettiğini belirten Neçirvan Barzani, “İşçi sınıfı ve aileleri için daha iyi bir çalışma ortamı ve yaşam yaratacak gelişmiş, modern bir yasanın gerekliliğini, tüm haklarına ve meşru taleplerine verilen sürekli desteğin altını çiziyorum " ifadelerini kullandı.

 Neçirvan Barzani gün vesileyle sendika ve işçi örgütlerinin haklarının korunması ve yaşam koşullarının düzeltilmesi noktasında üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri çağrısında bulunarak şunları dile getirdi:

 “İşçilerin haklarının sağlanması ve korunması için daha iyi çalışın,  daha fazla çaba gösterin ve eşit istihdam fırsatları sağlayın. İlgili tarafların iş yerinde hayatını kaybeden işçilerin ailelerine de sahip çıkması ve onların yaşam koşullarının iyileştirilmesine önem vermesi gerekiyor.”

1 Mayıs tüm dünyada Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanıyor.

Rûdaw’ın elde ettiği bilgilere göre, Kürdistan Bölgesi'nde 2016 tarihinden bu yana 339 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Bunlardan 12'si bu yılın ilk 4 ayında hayatını kaybetti.

Kürdistan Bölgesi İnşaat İşçileri Örgütü'ne göre geçen yıl 73 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

Kürdistan İşçi Sendikası'na göre son yedi yılda işbaşında hayatını kaybeden işçilerin sayısı şöyle:

2016’da 62 işçi, 2017’de 16, 2018’de 25, 2019’da 38,  2020’de 35, 2021’de 37, 2022’de 41 işçi yaşamını yitirdi.