Musul'un ardından Peşmerge'nin yeni hedefi Havice

Musul'un ardından Peşmerge'nin yeni hedefi Havice

Musul'un IŞİD'den temizlenmesinin ardından, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Musul'un güneyinde yer alan Kerkük'e bağlı Havice ilçesinin IŞİD'ten kurtarılması için ortaklaşa operasyon yapacağı bildirildi. 

Sputnik'e konuşan Kurdistan Bölgesi (KBY) Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, çok yakında Havice'ye yönelik operasyon yapılacağını belirterek, şöyle konuştu: "Havice'nin IŞİD'den alınması için Peşmerge güçleri olarak planımız var. Hazırlıklarımız var. IŞİD, Musul'dan Havice'ye kaçıyor. IŞİD için çok önemli bir yer olan Havice'de çok fazla IŞİD militanı var. Kentte aynı zamanda çok sayıda sivil insan bulunuyor. Biz Peşmerge güçleri olarak Musul operasyonu başlamadan Havice'nin özgürleştirilmesini istemiştik. Ancak o zaman Irak Ordusu, Musul'u uygun gördü ve operasyon önce Musul'a yapıldı. Musul sonrasında da Havice'ye yapılacak. Havice Kürdistan bölgesi için çok önemli çünkü Kerkük kentine yakın bir konumda. IŞİD'in Havice'de olması Kerkük için bir tehdittir. Havice alınırsa Kerkük üzerindeki tehlike de kalkmış olur."

Haşdi Şabi Komutanlarından Ali Haşim Huseyni ise IŞİD militanlarının Musul'dan Havice kentine kaçtığına dikkat çekerek, Havice kentinin özgürleştirilmesi operasyonun yakında başlayacağını söyledi.

Kerkük ile Musul arasında yer alan ve Kerkük'ün 40 kilometre batısında yer alan Havice kenti 2014 yılında IŞİD tarafından işgal edilmişti.