ABD Genelkurmay Başkanı'ndan Referandum açıklaması

ABD Genelkurmay Başkanı'ndan Referandum açıklaması

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral ABD Genelkurmay Başkanı'ndan Referandum açıklaması, Kürdistan Bölgesi'ndeki Bağımsızlık referandumun Irak Başbakanı Haydar Abadi ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin insiyatifine bırakıldığını söyledi.

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen bir konferansa katılan Joseph Dunford, Rûdaw muhabirinin bir sorusu üzerine Kürdistan Bölgesi'ndeki referandumu değerlendirdi.

25 Eylül'de Kürdistan Bölgesi'nde yapılacak referanduma ilişkin olarak Joseph Dunford, “bu konudaki çalışmaların Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Irak Başbakanı Haydar Abadi ve Irak halkına bırakıldığını” belirtti.

ABD Genelkurmay Başkanı, “Amacımız egemenliğe sahip Irak'ta istikrarın olmasıdır. IŞİD'in yenilgiye uğratılması için Iraklı güvenlik güçlerini destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kurdistan'ın meşru özlemlerini anlıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, geçtiğimiz hafta içinde başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Bağımsızlık referandumu ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, 'Referandumun Irak'ın iç sorunu olduğunu, Irak Kürtlerinin meşru isteklerini, takdir ettiklerini' söylemişti.

Nauert, "Biz daha önce de bu konuyu konuştuk. Birleşik, istikrarlı, demokratik ve federal bir Irak'ı destekliyoruz. Irak Kürdistanı'nın meşru özlemlerini anlıyor ve takdir ediyoruz. Kürdistan bölgesindeki yetkililere şu an için bağlayıcı olan bir karar olmasa bile referanduma gitmenin, önceliklerden kaçınılacağına yol açacağı endişelerimizi aktardık. Bu öncelikler,  IŞİD'in yenilgiye uğratılması, istikrar sağlanması, yerinden olmuş kişilerin geri dönüşü, bölgedeki ekonomik krizden kurtulmak ve bölgenin iç siyasi uyuşmazlıklarını gidermek. Bölgesel otoriteleri, Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin geleceği arasındaki kapsamlı konularda Irak Hükümeti ile etkileşime girmeye teşvik ediyoruz" diye konuşmuştu.