Ninova'da Kürtler yeniden görevalıyor

16 Ekim 2017 olaylarından sonra Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetindeki makamları kaybeden Kürtler, vilayet yönetiminde yeniden görev almaya başladı.

Ninova'da Kürtler yeniden görevalıyor

16 Ekim 2017 olayları öncesi Kürtlerin elinde bulunan Ninova’daki 10 önemli makam, Araplara ve PKK’ye bağlı kişilere verilmişti. Ancak Şengal Anlaşması’nın uygulanmaya başlamasıyla birlikte Kürtler bu makamların bir kısmını geri almayı başardı.

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Musul Sorumlusu Ali Xelil, Kürtlerin Musul’da eskisi gibi güçlenmesi için belirli bir program çerçevesinde ciddi çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Ali Xelil, “Aralıksız çabalarımız sayesinde Ninova vilayetinde bazı makamları elde edebildik. Kürtlerin elinden alınan 23-24 makamın 10’unu geri aldık. Diğerlerini almak için de çalışıyoruz. Bunun için Sayın Musul Valisi ve diğer yetkililerle de görüşmelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

Ninova Vali Yardımcısı Refet Simo da, “Kürtler görev alması açısından Şengal yönetiminin örgütlenmesi çok önemli. Bunun için de Ninova Valisi bize destek oluyor. İl Meclisi’ndeki Arap grupları mütemadiyen bize karşı çıkıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında, tartışmalı bölgelerle ilgili karşılıklı bir anlayış gelişmiş durumda. Bu da Kürtlerin, daha önce elindeki makamları geri almasının önünü açıyor.

Kürtler şimdiye kadar vali vekili, vali yardımcılıkları, Musul Üretim Genel Müdürlüğü Yardımcılığı gibi önemli makamları yeniden aldı.

K24