Öcalan: 25 milyon Kürt için dillerinin ‘seçmeli’ olmasına karşıyız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kürtçe seçmeli derslere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Öcalan: 25 milyon Kürt için dillerinin ‘seçmeli’ olmasına karşıyız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Kürtçe seçmeli derslere ilişkin Rûdaw’ın bültenine katılarak görüşlerini aktardı.

Açıklamalarını çoğu zaman Kürtçe yapan ve sosyal medya hesaplarında sık sık Kürtçe paylaşımlarda bulunan Öcalan, önceki senelerde seçmeli ders olsa da ilgi azlığında HDP’nin rolü olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtladı.

“25 milyon Kürt için dillerinin ‘seçmeli’ olmasına karşıyız”

Öcalan şöyle konuştu:

“Şöyle bir husus var: Burada ve Türkiye metropollerinde yaşayan 25 milyon Kürt için dillerinin ‘seçmeli’ olarak seçilmesine karşıyız, bunu kabul etmiyoruz. Yüzyıllardır burada yaşayan bir halkın dilinin seçmeli olmasını sert bir şekilde eleştiriyoruz. Evet, burada bir imkan var, yetersiz olsa da var. Fakat halkımıza Kurmanci ve Zazaca dersler için açıkça çağrıda bulunuyoruz. Kimlikleri için dillerini seçsinler. Bu hususu da açıkça dile getiriyoruz. Fakat bu Türkiye’nin politikalarını kabul ettiğimiz ve onayladığımız anlamına gelmesin.

“Bünyemizde bulunan tüm bileşenler Kürtçeye saygı duyuyor”

HDP’nin Kürtçe neden güçlü ve kapsamlı bir kampanya yapmadığıyla ilgili olarak da konuşan Öcalan şu değerlendirmede bulundu:

“HDP olarak bizim bünyemizde yer alan bütün bileşenler Kürtçeye saygı duyar. Arapça, Türkçe nasıl kutsalsa Kürtçe de öyle kutsal. Onların da yaklaşımının bu yönde olması gerekmektedir. Diller arasında bir fark yok. Şöyle bir şey söz konusu: Kürtçe Ortadoğu’nun 4 devleti arasında ezildi, yüzyıllık asimilasyon söz konusu. Doğrudur, pek çok şey için güçlü kampanya düzenledik: Sivil cumalar vesaire. Halkımızın ve üyelerimizin çocuklarını Kürtçeye yönlendirmeleri konusunda çalışmamız var, çağrımız var. Ama Kürtçenin sadece bir seçmeli dil olarak kabul edilmesi doğru değildir. Dediğim gibi bu bir imkandır. Parti olarak çağrımızı yineleyeceğiz. HDP 6 milyon oy alıyor, yüzde 90’ı da Kürt olmak üzere. Bu anlamda sizin ve kimsenin şüphesi olmasın, Kürtçe bizim için en öncelikli talep. Bizi biz eden bu dil. 21 Ocak’a kadar çalışmamızı sürdüreceğiz.”

“Kürtçenin resmi dil olması için programımız mevcut”

Gelecekte çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını belirten Öcalan, “Parlamentoda ve siyasette daha çıok kullanılmadı lazım, doğrudur. Bir siyasetçi Kürtçe konuşursa halk üzerinde daha çok etkisi olur. Biz de bunun farkındayız, ama pek çok parlamenter arkadaşımız Kürtçe konuşuyor. Önümüzdeki zaman diliminde de Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için bir programımız mevcut” dedi.