Kürt ulusal mücadelesinin öğretmeni Xelîl Xeyalî 71 yıl sonra mezarı başında anıldı

71 yıl aradan sonra mezarı Ankara'da bulunan Kürt ulusal öğretmenlerinden Xelil Xeyali (Halil Hayali), mezarı başında Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu'nun organize ettiği etkinlikle anıldı.

Kürt ulusal mücadelesinin öğretmeni Xelîl Xeyalî 71 yıl sonra mezarı başında anıldı

Anmada bir konuşma yapan araştırmacı-yazar Yaşar Abdulselamoğlu Xeyali'nin ilk Kürtçe alfabe ve dilbilgisi kitabını, ilk Kürtçe düzyazıyı yazdığına dile getirdi. Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki lehçeleriyle, Türkçe, Farsça, Arapça ve Fransızca’yı bilen Kürt aydını olduğuna ve Bediüzzaman Said Kurdi onun için "Milli onurumuz" dediğine değindi.

Çarşamba günü mezarı başında yapılan anmada Xelil Xeyali'nin hayatı ve mücadelesinden söz edilirken Kürtçe konusunda verdiği hizmetlere dikkat çekildi. Xelîl Xeyalî'nin modern çağın Ehmede Xani'si olarak kabul edildiği dile getirildi.

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu ayrıca ünlü filozofun mezarının Bitlis'te olması gerektiğini bu hususta girişimlerde bulunacaklarını ifade ettiler.

Kürt aydını Xelîl Xeyalî 1864 Yılında Bitlis-Mutki'de dünyaya geldi. 1946 yılında Ankara'da vefat etti. Mezarı 71 yıl sonra araştırmacı Tahir Baykuşak tarafından bulundu ve Kürt kamuoyuyla paylaşıldı.