Özerk Yönetim: 'Menbiç halkı kışkırtılıyor, elimizde belge var'

Rojava Özerk Yönetimi, son günlerde Suriye Demokratik Güçleri’nin denetimindeki Menbiç’te düzenlenen gösterilerin dış bağlantılı olduğunu açıkladı.

Özerk Yönetim: 'Menbiç halkı kışkırtılıyor, elimizde belge var'

Menbiç’te zorunlu askerliğe karşı oldukları gerekçesiyle bazı gruplar önceki gün gösteriler düzenlemişti.

Özerk Yönetim, ellerindeki belgelere göre gösterileri düzenleyenlerin dış bağlantılı olduğunu bildirerek, Menbiç halkına “birlik” çağrısında bulundu.

Açıklamada, bazı dış güçlerin gösterileri kışkırttığına dair belgeler bulunduğu kaydedildi.

Bu gösterilerle ilgili Özerk Yönetim’den yapılan açıklamada göstericilerin Suriye hükümeti, Türkiye'ye bağlı silahlı gruplar ile IŞİD tarafından desteklendiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“15 Ağustos 2016 tarihinde Menbiç DSG ve halk tarafından çetelerden kurtarılarak temizlendi. Ancak bazı kişi ve kesimler Menbiç’te terörü tekrar hakim kılmak istiyorlar. Menbiç’te sağlanan istikrarı fitne çıkarmak suretiyle bozmaya çalışıyorlar. Oysa biliyoruz ki, DSG büyük bedeller ödeyerek Menbiç’te güven ve huzur inşa etti.

Türk devleti ve Şam hükümeti birlikte Menbiç’te özgür yaşamı ortadan kaldırmayı hedefliyorlar.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak barışçıl protestoları bir hak olarak görüp kabul ediyoruz. Türk devleti ve çeteleri, Şam Hükümeti ile DAİŞ’in gizli hücreleri Menbiç halkının protesto eylemlerine sızarak kendi çıkarları için fırsat kolluyor.

Aynı zamanda Menbiç halkımızın sağduyulu yaklaşımına güveniyoruz. Menbiç’in güvenliğini bozmayı hedefleyen yaklaşımlar içerisinde yer alanların Menbiçliler tarafından engelleneceğine olan inancımız tamdır. Herkesin bu provokasyonlar karşısında dikkatli olmasını umut ediyoruz. Fitne ve parçalanmayı hedefleyen bu oyunların birlik ve bütünlüğümüzü bozmasına izin vermemeliyiz. Menbiç’in savunulması için canını feda eden kahramanlar Feysel Ebû Leyla ve Ednan Ebû Emced’e layık olabilmek için bu oyunları boşa çıkarmalıyız. Özerk Yönetim olarak halkımıza verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Onurlu ve huzurlu bir yaşam için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Rudaw’ın aktardığına göre Menbiç Askeri Konseyi de son günlerde yaşanan gösterilerle ilgili bölgenin ileri gelen şahsiyetleriyle bir  toplantı düzenledi. Yapılan durum değerlendirmesinin ardından yeni kararlar alındı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre güvenliğin yeniden inşası için zorunlu askerlik kararı bir süreliğine ertelendi.

Yine gösteriler sırasında Menbiç ve civarında gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılacağı duyuruldu

Ayrıca bir araştırma-inceleme komisyonunun kurulacağı ve bu komisyonun gösterileri provoke edenlerin ortaya çıkarılması amacıyla çalışacağı bildirildi.

Menbiç 2016'da, ABD’nin desteği ile düzenlenen operasyonun ardından Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolüne geçmişti.

Rudaw