PDK-Bakur: Kutsal Kürdistan toprakları Lozan Antlaşması ile paylaşıldı
Kürdistan Demokrat Partisi-Bakur (PDK-Bakur) Lozan Antlaşması'nın 100. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajda, "Kutsal Kürdistan toprakları Lozan Antlaşması ile devletler arasında paylaşıldı" denildi.
Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan kentinde, Türkiye ile İngiltere, Fransa, İtalya ve diğer bazı müttefik ülkeler arasında imzalandı. Bu anlaşma ile Kürtlerin statü sahibi olması engellendi.
PDK-Bakur, Lozan Antlaşması'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınlayarak anlaşmayı tanımadıklarını ilan etti.
PDK-Bakur'un mesajında özetle şu ifadeler yer aldı:
“Kürt halkı ve ülkesi Kürdistan, bir asır önce, egemenler tarafından, toprakla birlikte alınıp satılan serfler gibi, yasal ve toplumsal hakları hiçe sayarak, bir anlaşmayla bölündü. Kutsal Kürdistan toprakları, Kürtler yok sayılarak, Kürtleri ortadan kaldırmak amacıyla devletler arasında paylaşıldı.
Kürtler Türkiye'de anayasanın 66. maddesine göre Türk olarak tanındı ve bunun sonucunda Kürtler her türlü siyasi eylemden, kendi kaderini tayin hakkından yoksun bırakıldı, kültürleri ve dilleri yasaklandı.
Kürtlere yönelik ayrımcılık Türkiye'de şiddetle devam etti. Birinci Dünya Savaşı'nın galipleri ile Ankara Hükümeti arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. İçinde 'barış' kelimesi yer alsa da söz konusu anlaşma biz Kürtler için ölümlere, katliamlara, savaş ve çatışmalara, göçlere ve hapishanelere neden oldu. Anlaşmanın imzalanması sürecinde Kürt halkı hiçbir şekilde dikkate alınmadı; ancak savaştan sonra Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da birçok devlet kuruldu ve o halklar için (Kürtler hariç) bağımsızlık yolu açıldı.
KDP-Bakur, Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 100. yıldönümü münasebetiyle, Kürt halkını bağımsızlık fikri ve inancına sahip çıkmaya ve bu anlaşmayı geçersiz saymaya çağırıyor. Ayrıca PDK-Bakur, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı DIAKURD (Diaspora Kürtleri Konfederasyonu) tarafından açılan davayı destekliyor.”