Pentagon: Ürdün saldırısına istediğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz
ABD askerlerine yönelik saldırıya ilişkin sorusunu yanıtlayan Pentagon yetkilisi, saldırılara "İstediğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz" diyerek "İran'la savaşa girmek istemiyoruz ama tamamen hazırlıklıyız” ifadelerini kullandı.
Ürdün-Suriye-Irak sınırındaki ABD üssüne yönelik insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda 3 ABD askeri yaşamını yitirdi, 40 asker ise yaralandı.
ABD, saldırıdan sorumlu grupların destekleyen İran’a yanıt vereceğini kaydetti.
Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne yapılan saldırıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın saldırılara nasıl karşılık vereceklerine dair sorusuna “Bir cevamız olacak. İstediğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz" şeklinde yanıtladı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bu “karşılık verme”de hedef alınacak mı sorusunda ise Sing “İran'la daha geniş bir çatışma istemiyoruz. İran'la savaşmak istemiyoruz. Saldırıyı gerçekleştirenler İran adına vekalet savaşı veren vekil gruplardı” dedi.
Kirby: Uygun karşılık vermekte kararlıyız
Öte yandan Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ayrı bir basın toplantısında saldırıya "kararlı bir yanıt" verileceğini söyledi.
Kirby, Başkan Joe Biden'ın söz konusu saldırıya "uygun karşılığı" verme noktasında kararlı olduğunu vurgularken, "İran'la bir savaş peşinde değiliz, rejimle askeri bir çatışma peşinde değiliz" şeklinde konuştu.
Bölgede tansiyonu ve gerilimi artırma amacında olmadıklarını kaydeden Kirby, hafta sonu gerçekleşen saldırının ise tansiyon artırıcı bir saldırı olduğunu ve karşılık vermeleri gerektiğini belirtti.
Kirby, saldırıya ne şekilde karşılık verecekleri ve bunları yeri ve zamanı konusunda ise tüm detayların kendi uhdelerinde olduğunu, gerçekleştiğinde herkesin bunu göreceğini dile getirdi.
Saldırının Gazze savaşından bu yana bir ABD askerinin öldürüldüğü ilk saldırı olması, çatışmanın tırmanma riskini artırıyor.
Kirby'nin yorumları, Başkan Joe Biden'ın aralarında Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın da bulunduğu ulusal güvenlik ekibiyle görüşmesi sonrasında geldi.
İran, ABD'nin Ürdün’deki üssüne düzenlenen saldırının arkasında olduğu yönündeki suçlamaları reddetti
ABD ve müttefik güçler Pazartesi günü yeniden hedef alındı.
Koalisyona son 4 ayda 165 saldırı
ABD'li bir savunma yetkilisi, bu sefer Suriye'ye bir füze atıldığını ancak herhangi bir kayıp yaşanmadığını söyledi.
Aynı yetkiliye göre, geçen yıl 17 Ekim'den bu yana ABD güçleri ve IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon, 66'sı Irak'ta, 98'i Suriye'de ve 1'i Ürdün'de olmak üzere en az 165 kez saldırıya uğradı.
Saldırılar "drone bombardıman uçakları, roketler, havan topları ve kısa menzilli balistik füzelerle" gerçekleştirildi.
Saldırı askerlerin uyuduğu yere oldu
Singh'e göre, saldırılarda 80 ABD askeri de hafif yaralandı. Ürdün'deki saldırıda yaralanan 40 askerden sekizinin ileri tedavi için Ürdün'e nakledilmesi gerekiyordu.
Saldırı askerlerin yaşam alanı olarak kullandığı yerleri hedef aldı
Singh, insansız hava aracının üssün içindeki askerlerin uyumak için kullandığı binaya isabet ettiğini ve "drone patladığında askerlerin yataklarında olduklarını" söyledi.
“Askerler saldırıyı algılayamadı” iddiası
Öte yandan ABD medyasına konuşan ismi açıklanmayan bir yetkili, saldırıda üsse dönenin bir ABD İHA'sı mı yoksa bir düşman İHA'sı mı olduğunu bilmemeleri nedeniyle üssün yanıt veremediğini söylediğini aktardı
Singh, ABD Merkez Komutanlığı'nın soruşturmayı sürdürdüğünü söyleyerek söz konusu iddiaları doğrulamadı.
Saldırıyı her ne kadar kendini “İslami Direniş” olarak tanımlayan Şii grupların resmi olmayan Telegram hesabından üstlenilse de Singh, saldırıda Irak’taki Şii “Hizbullah taburunun izlerine" rastlandığını söyledi. Pentagon daha önceki saldırılardan da aynı grubu sorumlu tutuyordu.
Irak, Kürdistan Bölgesi, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn saldırıyı kınadı.
Hamas: Saldırı Washington'a bir mesajdır
Hamas sözcüsü Pazar günü yaptığı açıklamada, Ürdün saldırısının Washington'a Gazze savaşının devamının "bölgesel bir patlama riski taşıdığı" yönünde bir mesaj olduğunu söyledi.
Bu yıl başkanlık seçimiyle karşı karşıya olan Biden için Orta Doğu'da artan gerilim ciddi bir sıkıntı çıkaracak gibi görünüyor.
Saldırının ardından Cumhuriyetçiler hızla Biden'ı eleştirmeye başladı bile.
ABD güçlerine yönelik İHA ile düzenlenen saldırı
ABD Başkanı Joe Biden, önceki gün ilk olarak Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamayla, ABD'nin Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üssüne tek yönlü insansız hava aracı ile gerçekleştirilen saldırıda 3 ABD askerinin öldüğünü duyurmuştu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) da saldırıda ayrıca 25 kişinin yaralandığını bildirmiş, daha sonra yaralananların sayısını 34 olarak güncellemişti.
Başta Biden olmak üzere ABD'li yetkililer, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABD'nin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtmişti.
Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de İran'ın söz konusu saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddederek "Bölgedeki direniş güçleri karar ve eylemlerinde İran'dan talimat almıyor." demişti. /Rudaw