ABD'den Ukrayna savaşı nedeniyle daha fazla Rus elitine yaptırım

ABD yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı nedeniyle Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un 3 yakın aile üyesi, Rus iş insanı Vekselberg, VTB Bank'ın yönetim kurulu ve 12 Duma üyesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda Rus oligarka yaptırım uyguladı

ABD'den Ukrayna savaşı nedeniyle daha fazla Rus elitine yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya vahşi ve yasadışı işgalini destekleye Kremlin elitlerinin, liderlerinin, oligarklarının ve bunların aile üyelerinin yaptırım listesine alındığı bildirildi.

Memur maaşıyla uyuşmayan servet

Yaptırım listesine eklenen isimler arasında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un 3 yakın aile üyesinin yer aldığı belirtilen açıklamada, Peskov'u aile üyelerinin "Peskov'un memur maaşıyla uyuşmayan ve muhtemelen Peskov'un Putin'le olan bağlantılarının haksız kazanılmış serveti üzerine inşa edilmiş lüks yaşam tarzı yaşadığı" aktarıldı.

Açıklamada, Rus iş insanı Viktor Vekselberg ile yaptırım uygulanan VTB Bank'ın 10 kişiden oluşan yönetim kurulunun da yaptırım listesine eklendiği kaydedildi. Hazine Bakanlığı'nın açıklamada, Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Vyacheslav Victorovich Volodin dahil olmak üzere Rusya Devlet Duması'nın 12 üyesine de yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Kuzey Kore'yi destekleyen 3 kişiye de yaptırım

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı, G7 liderlerinin açıklamasıyla uyumlu olarak Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan kaçmak için sanal para birimi kullanma girişimlerine karşı korunmak için rehber yayımladı. Ayrıca Hazine Bakanlığı'ndan yapılan bir başka açıklamada, Kuzey Kore'nin kitle imha silahları ve balistik füze programlarını geliştirmeye devam etmesini destekleyen Rusya'dan iki kişi ve 3 kuruluşa da yaptırım uygulandığını duyurdu. Açıklamada, Kuzey Kore'nin en son 4 Mart'ta olmak üzere yıl başından bu yana 11 balistik füze fırlattığı aktarıldı.

AB de yaptırım listesini genişletiyor

Avrupa Birliği (AB), Rusya'daki şirketler, oligarklar, iş insanları ve ailelerine yönelik yaptırım listesine yeni kişiler ve kuruluşları ekleyecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuyla ilgili açıklamasında, şu ana kadar AB'nin Rusya'ya uyguladığı sektörel yaptırımlara ek olarak daha fazla kişi ve kuruluşa kısıtlama getireceklerini bildirdi.

"Peşlerine düşmeye devam edeceğiz"

Ukrayna'nın egemenliğini baltalayan veya bunu destekleyenlere yaptırım uygulanması için teklif hazırladığını aktaran Borrell, "Bu yaptırımlarla, rejime ciddi gelir kaynağı sağlayan ekonomik sektörlerdeki oligarkların, rejimle ilişkili elitlerin, ailelerinin, önde gelen iş insanlarının peşine düşmeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Daha fazla kişiyi hedef alacağız"

Borrell, yaptırım listesine alınacak yeni kişi ve kuruluşların, çelik endüstrisinde faal olduğunu, askeri ürün ve teknolojiler veya finansal ve yatırım hizmetleri sağladığını belirtti. Josep Borrell, "Putin'in Ukrayna halkına karşı elim savaşına eşlik eden dezenformasyon ve propagandada, gerçek savaşta, fikir savaşında, şöylem savaşında öncü rol oynayan daha fazla kişiyi hedef alacağız" açıklamasında bulundu.

Yaptırımlar listesinde 862 kişi ve 53 kuruluş var

AB'nin, Ukrayna'ya saldırı nedeniyle Rusya ve Belarus'u hedef alan, mal varlıklarının dondurulması, seyahat ve fon yasağını içeren yaptırımlar listesinde 862 kişi ve 53 kuruluş bulunuyor. Listede, bazı bankalar ve şirketler ile çok sayıda iş insanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aralarında bulunduğu devlet görevlisi, milletvekili de yer alıyor.