PKK hayatını kaybeden 17 üyesinin kimliklerini açıklandı

PKK, son iki ay içerisinde Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde 17 üyesinin “kimyasal saldırı” sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, bu örgüt üyelerinin kimlik bilgileri de kamuoyu ile paylaşıldı.

PKK hayatını kaybeden 17 üyesinin kimliklerini açıklandı

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021 Şubat ayında Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metîna bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullanıldığı öne sürüldü.

TSK’nın 2021 yılı boyunca 367 kez “yasaklı bomba” ve “kimyasal silah” kullandığı ifade edilen açıklamada, bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

14 Nisan ile 14 Ekim tarihleri arasındaki 6 aylık süre zarfında aynı silah ve bombaların 2 bin 467 kez kullanıldığının tespit edildiğine vurgu yapılan açıklamada, daha önce 27 örgüt üyesinin kimlik bilgilerinin değişik tarihlerde yapılan açıklamalarda kamuoyuna duyurulduğu kaydedildi.

“Taktik nükleer, termobarik ve fosfor bombası da kullanıyor”

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Canlıları zehirleyen çeşitli tondaki kimyasal gazların yanı sıra, Türk ordusunun değişik yasaklı bomba çeşitlerini kullandığı da tespit edilmiştir. Kimyasal gazlarla birlikte tünel sistemini yıkan ve dar bir alanda zehirlenme etkisi yaratan taktik nükleer bomba çeşidini çok fazla kullanmaktadır. Bu bombalar geniş alana radyasyon yayan türden olmayıp; dozajı ayarlanmış, yüksek basınç ve ısıyı açığa çıkararak yıkıcı güce sahip ve dar alanda öldürücü etkisi bulunan yasaklı bomba türündendir. Benzer özelliklere sahip termobarik bomba ve fosfor bombası da kullanmıştır. Eğer ilgili inceleme heyetlerinin savaş alanına gelişi engellenmeyip güvenlik olanağı sağlanırsa, Türk devletinin yasaklanmış silahları kullandığı net bir biçimde ortaya çıkacaktır. Halk Savunma Güçleri olarak, bu amaç temelinde gelecek olan tüm heyetlere imkanlar dahilinde yardımcı olacağımızı açıkça beyan ediyoruz.”

Hayatını kaybeden PKK’lilerin kimlik bilgileri şöyle:

“Rûbar Karker” kod adlı Rojhılat / Xoy doğumlu Muhammed Dodkanîmîlan - Ekim 2022 / Zap

“Cîger Malazgîrt” kod adlı Muş doğumlu Alican Derici

“Helbest Koçerîn” kod adlı Siirt doğumlu Kevser Ete

“Baz Mordem” kod adlı Diyarbakır doğumlu Mehmet Can Evren

“Mava Roj” kod adlı Muş doğumlu Yekta Büşra Boz

“Sedat Demhat” kod adlı Mardin doğumlu Ferhat Güneş

“Delal Şoreş” kod adlı Süleymaniye doğumlu Peyam Abdullah

“Demhat Têkoşîn” kod adlı Rojava-Kobani doğumlu Bahaddin Ahmet

“Demhat Cizîr” kod adlı Şırnak doğumlu Ali Darga

“Zinarîn Cûdî” kod adlı Şırnak doğumlu Gurbet Oran

“Rêber Kobanê” kod adlı Rojava-Kobani doğumlu Amed Ali

“Ruksen Zagros” kod adlı Rojava-Kamışlo doğumlu Newroz Tahir

“Xemgîn Cizîr” kod adlı Şırnak doğumlu Yahya Şen

“Rêber Roboskî” kod adlı Van doğumlu Mehdi Babat

“Serdem Agirî” kod adlı Rojava-Kamışlo doğumlu Osman Abdi

“Mazlum Nisêbîn” kod adlı Mardin doğumlu Abdurrahim Uzun

“Erdal Besta” kod adlı Rojava-Kobani doğumlu Muhammed Xelil

Hulusi Akar daha önce reddetmişti

PKK yönetimi uzun süredir Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki “Pençe” operasyonları esnasında Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgelerinde kendilerine karşı “kimyasal gaz” kullanıldığını savunuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Kasım 2021’de gerçekleştirilen oturumda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, bu iddiaları Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu.

Bakan Hulusi Akar ise, söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirterek TSK envanterinde kimyasal silah bulunmadığını söyledi.

Akar, "Böyle bir şey ne alındı ne saklı ne de gizli. TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı ne saklı ne de gizli. Böyle bir şey yok. Bu kimyasal silahların nereden alındığı, nereye gittiği takibi çok kolaydır” ifadelerini kullandı.

Sınır bölgesinde operasyonlar sürüyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde PKK’ye yönelik Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu. Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi.

Hakurk bölgesi, Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu. Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla operasyon başlatmıştı.

TSK 17 Nisan 2022’de de Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla askeri operasyon başlattı.