PKK’den Hamas’a eleştiri: Bu yöntem doğru değil

PKK üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık, başından beri İsrail’e karşı Filistin halkını desteklediklerini ancak Hamas’ın yöntemini doğru bulmadıklarını söyledi. Bayık, “Fakat bu Hamas’ın yanlış yöntemlerini sebep yapıp, Filistin halkına saldırmayı haklı kılmaz” dedi.

PKK’den Hamas’a eleştiri: Bu yöntem doğru değil

PKK’ye ait bir televizyon kanalında konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, gündemdeki İsrail-Hamas çatışması ve Filistin meselesine değindi.

“Ortadoğu’da 2 temel sorun var, biri Filistin sorunu, diğeri Kürt sorunu” diyen Bayık, “Bu iki sorun çözülmediği sürece Ortadoğu’da hiçbir zaman savaş durmaz, demokrasi, özgürlük olmaz, katliam eksik olmaz” diye konuştu.

Bayık, “Biz Kürt-Arap ittifakını geliştirmek istiyoruz. Çünkü Ortadoğu’da, parçalanan, sorunlar yaşayan, adaletsizliğe maruz kalan, sürekli savaş, soykırımla karşı karşıya kalan bu halklardır. Bu sorunları yaratanların hepsi nasıl birliktelerse, Kürt ve Filistin halkının da birlikte bunlara karşı durması lazım” yorumunu yaptı.

PKK’nin ilk kurulduğu yıllarda Filistin halkını ve mücadelesini haklı bulup desteklediğini belirten Bayık, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısını eleştirdi.

Bayık, “Burada birkaç noktaya değinmek istiyorum. Hamas’ın geliştirdiği yöntem doğru değil, bunu eleştirmek lazım. Fakat bu Hamas’ın yanlış yöntemlerini sebep yapıp, Filistin halkına saldırmayı haklı kılmaz. Hamas’ın yöntemleri ne kadar yanlışsa, bu bahaneyle Filistin halkına yönelik saldırılar da o kadar yanlıştır. Bunu yanlış görüyoruz. Bu durum hiçbir zaman Filistin-İsrail sorununu çözmez daha da derinleştirir. Hatta bölgede yeni sorunların çıkmasına sebep olacaktır. Bu çok tehlikelidir. Bu yüzden Filistin ve Yahudi halkı nasıl kardeşçe yaşayacaklarını esas almalıdırlar” ifadelerini kullandı.

Cemil Bayık ayıca İsrail ve Filistin’e “ulus-devlette ısrar etmemeleri" çağrısında bulunarak, “Ulus devlet hiçbir zaman sorunlarına çare olmayacaktır. Hatta gün geçtikçe sorunların daha da büyümesine neden oluyor. Bazıları Filistin için çözümün ulus devlet olduğunu söylüyor. Bu doğru değil. Bölgede ulus devlete sahip olanlar da hala sorun yaşıyor, topraklarından göç ediyor. Demek ki bu çözüm değil” dedi.