PYD'nin politikası Kürtlere ağır ödetiliyor

Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG), Halep'in kuzeydoğusunda yer alan Şêx Maqsûd ve Eşrefiye bölgelerini PYD rejim güçlerine teslim edeceği bildiriliyor.

PYD'nin politikası Kürtlere ağır ödetiliyor

Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG), Halep'in kuzeydoğusunda yer alan Şêx Maqsûd ve Eşrefiye bölgelerini PYD rejim güçlerine teslim edeceği bildiriliyor. Suriye Hükümeti'nin, 2012 yılından beri YPG'nin kontrolünde bulunan Şêx Maqsûd Mahallesi'ni boşaltmalarını istediği iddia edilirken, ENKS ise PYD'in yanlış politikası bütün Kürtlere ödetildiğini savunuyor.

ENKS'nin Türkiye Temsilcisi Abdulbasit Hamo, PYD'nin izlemiş olduğu yanlış siyasetinden dolayı Suriye rejimin sadece Halep'i değil, YPG'nin almış olduğu bütün yerleri alacağına inanıyor. Basında yer alan iddialara göre, Suriye rejimi YPG'den bu yılın sonuna kadar Halep'in kuzeyinden çekilmesini istediği, hatta YPG'nin güçlerinden bir kısmı Efrin ve El Bab hattına çekildiği ileri sürüldü.

PYD'li Hêvi Mistefa ve Aldar Xelil ise konu ile ilgili Bas Gazetesine yaptıkları açıklamalarda, Suriye rejim ile YPG arasında herhangi bir sorunun olmadığını, rejimin kontrolü sağlama girişimleri içerisinde olduğunu Şam'ın YPG'den Halep'ten çekilmesini istemeyeceğini vurguluyor. PYD'li kaynaklar rejimin askeri güçlerini İblib ve Raqqa'ya doğru yönlendirdiklerini belirtiyor.

Ayrıca, Suriye Ordusu'ndan Heysem Hasun adındaki Tuğgeneral, Şam'ın muhalefetle savaştan dolayı şimdilik sessiz kalarak tepki göstermeyeceğini belirterek şöyle söylemişti:"Sonunda öyle ya da böyle PYD devletin kontrolü altına geri dönecek. Onlar daha önce Suriye yönetimi ile yapılan anlaşmayla o bölgelere yerleştirildi. Ancak devletin silahlı gruplarla olan savaşından dolayı o bölgelerin emaneten YPG'nin elindedir.”

Suriye Devlet Başkanlığı Köşkü Askeri Uzmanı Ali Maksud da Suriye Hükümeti'nin, YPG'nin Şex Maqsud Mahallesi'ni boşaltmalarını istediğini söyledi.

Maksud, Suriye Hükümeti'nin Halep'in tamamında kontrolü sağlayacağını belirterek, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve savunmasına dair Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararını yerine getiriyoruz. Bu nedenle özerk yönetim ya da federasyon adı altında, federal sistem projesini ret ettiklerini söyledi.

"ABD ve Rusya ile ilişkilerimiz iyi”

Bir diğer iddia ise, ABD'nin rejim ile birlikte Moskova ile ittifak halinde olan YPG'ye desteğini çekeceği yönünde. YPG'nin de içerisinde bunduğu Demokratik Suriye Güçleri (SDG) Sözcüsü Talal Silo, Rusya ile herhangi bir sorun yaşamadıkları ve yaşamak istemediklerini söylüyor. Silo, Rusya destekli rejim ile SDG arasında herhangi bir silahlı çekişmenin olmadığını vurguladı. Silo, 'Suriye'de ABD'nin sahadaki bir numaralı müttefikiyiz, ABD'nin YPG/SDG'den şimdilik herhangi bir desteğini çekmediğini söyledi.

PYD'nin yanlış politikası Kürtlere ağır ödetiliyor

Bas Gazetesine konuşan ENKS Türkiye Temsilcisi Abdulbasit Hamou, Suriye rejiminin Rusya, Türkiye ve İran ile anlaşarak bütün Kürtleri Halep'ten çıkaracağını belirtti. Kobanî, Efrin ve Kürtistan'ın başka şehirlerinden Şêx Meqsûd'a yerleşen bütün Kürtlerin PYD'nin izlediği politikaya kurban olacağını vurguladı.

Abdulbasit Hamou, PYD'nin oynadığı Kürt kartının artık bir geçerliliğinin kalmadığını savunarak, Esad, İran ve Rusya'nın eliyle Türkiye ile geliştirdiği ilişkilerde PYD'yi sadece Halep veya Şex Meqsud'ta değil, korkarım ki bütün Kürt bölgesini rejime teslim eder” dedi.

Rejimin ve bölge devletlerinin, PYD'nin eliyle bir çok Kürt şehrini boşattıkları ve Kürtleri göçe zorladıklarını iddia eden Hamou, PYD'nin Kürtlere hizmet etmediğini ifade etti. Hamou, Rojava'nın artık Kürt ismi olarak kabul etmedikleri ve PYD'nin eliyle Kürt kartının günden güne kaybolduğunu söyledi.

ENKS'li Hamou, PYD Peşmerge'nin Rojava'ya geçmesine engel çıkarmasaydı tün bunların YPG ve Kürtlerin başına gelmeyeceğini savunarak şunları söyledi:

"Eğer PYD, Peşmerge'nin Rojava'ya geçmesinde sorun çıkamasaydı, bugün YPG'nin almış olduğu yerleri rejime teslim etmeyecekti. Peşmergelerin Rojava'da olması Türkiye'nin Kürtlere yardım etmeyi zorunlu hale getirecekti. Esad çaresiz kalmıştı başını Kürtlere karşı eğiyordu, ama PYD bırakmadı. PYD'nin yanlış politikası Güney ile Rojava Kürtistan'ın bir araya gelmesini engelledi, binlerce Kürt bu yanlış politikanın kurbanı oldu. PYD Kürtlerin birlik olmasını engelledi. Eğer Kürtler birlik olsaydı ABD de Rusya da Türkiye de İran da Suriye de Kürtlerin bütün isteklerini yapmak zorunda kalacaktı. PYD'nin yanlış siyaseti Kürtlerin birlikteliğini engelledi, Kürtleri göçe zorladı, YPG'nin almış olduğu yerleri rejime teslim edecek, Bütün bunlar PYD yüzünde Kürtlerin başına geldi.