Ramazan susuz ve elektriksiz başladı

Ramazan susuz ve elektriksiz başladı

23 Mayıs’tan beri Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Lale Bey ve Ali Paşa mahallelerinde yıkım, mahalle sakinlerinin karşı çıkmasına rağmen devam ediyor.

Yetkililerin, evlerinden çıkmak istemeyen mahalleliyi çıkarmak için elektrik ve suyu kestiği belirtiliyor. Ramazan ayının ilk gününde, iki mahallenin sakinleri elektriksiz ve susuz kaldı. Mahalle halkı içmek, yemek yapmak ve bulaşıklarını yıkayacak su bulamıyor.

Lale Bey ve Ali Paşa mahallelerinde yıkıma karşı direnen vatandaşlar susuz ve elektriksiz kaldı.

Ali Paşa Mahallesi sakinlerinden Ertan Dün, şunları belirtiyor:

 “Evlerimizden çıkmıyoruz. Evlerimizden çıkarsak nereye gideriz? Tam 4 gün 4 gecedir elektriklerimiz kesildi. Dün gece karanlıkta sahura kalktık. Aç kaldık. Karanlıktayız. Yıkım için sokak lambaları yanıyordu. Onu da kestiler. Hava kararır kararmaz, saat 8 de evimize giriyoruz. Sabah saat 5-6 arası çıkıyoruz. Bu bize yapılan sistematik bir zulümdür.’’

Yıkım yapılan mahallelerde 1990’lı yıllarda köyleri boşaltılan aileler oturuyor. Mardin’in Omeriyan köyünden zorla çıkarılan Muhammed  Dağ’ın Ali Paşa Mahallesi’ndeki evi yıkımla karşı karşıya.

Ramazan susuz ve elektriksiz başladı

Yaşananlara tepkili olan Muhammed  Dağ “Bu devlet ikinci kezdir bize aynı şeyi yapıyor. 1990 yılında Mardin’in Omeriyan köyünde devlet bize ‘Ya koruyucu olursunuz ya da köyden çıkarsınız’ dedi. Biz de korucu olmayacağımızı söyledik ve buraya geldik. Şimdi yine aynı şey tekrarlanıyor’’ dedi.

Elektriğin yanı sıra içme suyunun da kesilmesi Ali Paşa ve Lale Bey sakinleri için yaşamı çok zorlaştırmış durumda . Ne içme suyu ne de abdest alacakları su var.

Rabia Tülay, yaşadıkları zorlukları şöyle ifade ediyor:

“Ne bir yudum su veriyorlar ne de evlerimizin parasını. Sadece bize ‘çıkın’ diyorlar. Ben çıkamam. Çıkarsam nereye giderim?’’

Hatun Tülay ise, “Evimizden çıkmıyoruz. Benim evim 4 katlı. Bana verilen 50 bin Türk Lirası” diyor

Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sur ilçesi için aldığı yıkım kararı doğrultusunda, Diyarbakır Valisi ve Sur Kaymakamı 25 Nisan tarihinde Lale Bey ve Ali Paşa mahallerinde yaşayan halktan, 2 Mayıs’a kadar evlerini boşaltmalarını istedi. Halkın tepkisi üzerine karar ertelenmişti. Mahalle sakinlerinin evlerinden çıkmaması üzerine 23 Mayıs’tan itibaren  evlerin zorla yıkımına başlandı.