Reuters: İran Rusya'ya yüzlerce balistik füze gönderdi

İran'ın Rusya'ya karadan karaya kullanılan etkili yüzlerce balistik füze gönderdiği iddia edildi.

Reuters: İran Rusya'ya yüzlerce balistik füze gönderdi
Reuters'tan aktarılan bilgilere göre ajansa konuşan altı kaynağa göre İran Rusya'ya çok sayıda karadan karaya kullanılan etkili balistik füzeler sağlayarak ABD'nin yaptırım uyguladığı iki ülke arasındaki askeri işbirliğini derinleştirdiği belirtildi.
 
Haberde üç İranlı kaynağa göre İran'ın sağladığı yaklaşık 400 füze arasında Zülfikar ve Fatih-110 gibi birçok füze bulunuyor. Uzmanlar, karada taşınabilir bu füzelerin 300 ila 700 km mesafedeki hedefleri vurma kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor.
 
Öte yandan İran Savunma Bakanlığı ve İran'ın balistik füze programını yöneten güç olan Devrim Muhafızları konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı ise soruları kabul etti ancak herhangi bir yanıt vermedi.
 
Ukrayna'dan açıklama
 
Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü, İran'ın Rusya'ya yüzlerce balistik füze tedarik ettiğine dair resmi bir bilgi olmadığını belirtti.
 
Yuriy Ihnat ulusal televizyonda yaptığı açıklamada "Şu ana kadar resmi kaynaklarımızda füzelerin, özellikle de bu kadar büyük sayıda füzenin teslim alındığına dair bir bilgi yok" dedi.
 
İranlı kaynaklardan biri, sevkiyatların geçen yılın sonlarında İranlı ve Rus askeri ve güvenlik yetkilileri arasında Tahran ve Moskova'da yapılan toplantılarda bir anlaşmaya varılmasının ardından Ocak ayı başında başladığını söyledi.
 
Diğer kaynaklar gibi bilginin hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen İranlı bir askeri yetkili de en az dört füze sevkiyatı yapıldığını ve önümüzdeki haftalarda daha fazlasının yapılacağını söyledi. Yetkili daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.
 
Bir başka üst düzey İranlı yetkili ise füzelerin bir kısmının Hazar Denizi üzerinden gemiyle Rusya'ya gönderildiğini, diğerlerinin ise uçakla taşındığını söyledi.
 
İkinci İranlı yetkili "Daha fazla sevkiyat olacak" dedi.
 
"Bunu saklamak için bir neden yok. İstediğimiz her ülkeye silah ihraç etme iznimiz var."
 
İran'ın bazı füze, insansız hava aracı ve diğer teknolojileri ihraç etmesine yönelik BM Güvenlik Konseyi kısıtlamaları Ekim ayında sona ermişti. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, İran'ın Orta Doğu'daki vekillerine ve Rusya'ya silah ihraç ettiği endişesiyle balistik füze programına yönelik yaptırımları sürdürüyor.
 
Konu hakkında bilgi sahibi dördüncü bir kaynak ise Rusya'nın son dönemde İran'dan çok sayıda füze aldığını doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.