Meclis’te Kürtçe konuşan milletvekilinin mikrofonu 2 kez kapatıldı

Dün 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü dolayısıyla Meclis Genel Kurulu’nda Kürtçe konuşan DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş’in mikrofonu 2 kez kapatıldı. MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan “tek dil” vurgusu yaptı.

Meclis’te Kürtçe konuşan milletvekilinin mikrofonu 2 kez kapatıldı

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü kapsamında söz aldı.

Konuşmalarına Kürtçe başlayan Güneş’in mikrofonu iki defa kapatıldı. Güneş’in mikrofonunu kapatan Celal Adan, kapatma gerekçesini “Anayasamızın 3’üncü maddesine göre Türk devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” diye açıkladı.

Milletvekili Güneş de engellemeye tepki göstererek, “Siz Dünya Anadil Günü’nün kutlanmasını propaganda olarak mı sayıyorsunuz? O zaman, gidin, AK Partili belediye başkan adaylarınıza söyleyin; Mardin’de, Diyarbakır’da, Urfa’da gelip Kürtçe propaganda yapmasınlar; ikiyüzlülüğünüzü bu şekilde ortaya çıkarmayın” dedi. Ardından bir kez daha konuşmaya çalışan Güneş, sözünün kesilmemesini istedi. Adan Güneş’in bu isteğine karşılık olarak “Ama Türkçe hitap ederseniz sevinirim” diye konuştu.

“Anayasanın hiçbir maddesine aykırı değildir”

Adan’a tepki gösteren DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli de “Bugün Uluslararası Ana Dili Günü ve bunun kutlamasını burada doğal olarak herkes kendi ana dilinde yapar, yapmalıdır da. Bu tahammülsüzlüğü anlamak mümkün değil. Kaldı ki bu kutlama Anayasanın değil 3’üncü maddesine, hiçbir maddesine aykırı değildir; tam tersine, Anayasa 10’uncu maddeyi savunmaktır. Dolayısıyla, burada kendi ana dillerimizde tabii ki kutlamaları yapacağız. Bu şekilde de kutlamaya devam edeceğiz. Biz de biliyoruz Türkiye’de resmi dilin Türkçe olduğunu ve Meclis’in çalışmalarını Türkçe yürütmesi gerektiğini. Evet, bu, yasalardan kaynaklanan bir zorunluluk ama bu, ana dilimizi kullanmayacağımız, bu tür kutlamalarda bu dili dile getirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Lütfen buna saygı gösterin ve gerekli tahammül sınırları çerçevesinde bu ilişkiyi saygın bir şekilde yürütelim” diye konuştu.