Reuters: İran yakında Rusya'ya yüzlerce balistik füze verecek

Reuters'a konuşan Avrupalı istihbarat kaynakları, İran'ın yakında Rusya'ya yüzlerce balistik füze göndereceğini öne sürdü.

Reuters: İran yakında Rusya'ya yüzlerce balistik füze verecek

Reuters'a konuşan iki Avrupalı istihbarat kaynağı, onlarca Rus askeri personelinin İran'da Fetih-360 kısa menzilli balistik füze sistemlerinin kullanımı konusunda eğitim aldığını ve İran'ın yakında Rusya'ya Ukrayna'daki savaşı için yüzlerce uydu güdümlü silah vermesini beklediklerini belirtti.

Adlarının açıklanmasını istemeyen iki istihbarat yetkilisi, Rusya Savunma Bakanlığı temsilcilerinin 13 Aralık'ta Tahran'da İranlı yetkililerle Fetih-360 füzeleri ve İran'ın devlete ait Havacılık ve Uzay Sanayii Örgütü (Ebabil) tarafından üretilen bir başka balistik füze sistemini satın almak üzere sözleşme imzaladıklarına inanıldığını ifade etti.

Bazı gizli istihbarat kaynaklarına atıfta bulunan iki yetkili, Rusya'dan askeri personelin, maksimum 120 kilometre menzilli füzeler ateşleyen ve 150 kilogram savaş başlığı taşıyan Fetih-360 savunma sisteminin nasıl kullanılacağını öğrenmek üzere İran'ı ziyaret ettiğini söyledi.

Bir yetkili, eğitimden sonraki "olası tek adımın" füzelerin Rusya'ya fiilen gönderilmesi olacağı görüşünü dile getirdi.

Bir askeri uzman, Moskova'nın halihazırda balistik füzelere sahip olduğunu, ancak Fetih-360 füzelerinin tedarikinin, Rusya'nın cephaneliğinin daha büyük bir kısmını cephe gerisi hedefleri vurmak için kullanmasına ve İran savaş başlıklarını yakın menzilli hedefleri vurmak için kullanmasına olanak sağlayacağını söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ABD, NATO müttefikleri ve G7 ortaklarının "İran'ın bu transferlere devam etmesi halinde hızlı ve güçlü bir karşılık vermeye hazır olduklarını" ifade etti.

Sözcü, "Bu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlık savaşına İran'ın verdiği desteğin tehlikeli bir şekilde tırmanması anlamına gelecektir. Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana Rusya ve İran arasında derinleşen askeri ortaklık konusunda uyarılarda bulunuyor" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı yorum talebine yanıt vermedi.

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler Daimî Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, İran'ın Rusya ile askeri iş birliği de dâhil olmak üzere birçok alanda uzun vadeli stratejik bir ortaklık kurduğu belirtildi.

Reuters'un aktardığına göre açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ancak ahlaki açıdan bakıldığında İran, füzeler de dâhil olmak üzere, Ukrayna ile çatışmalar sona erene kadar bu çatışmalarda kullanılabilecek her türlü silahı transfer etmekten kaçınmaktadır."

Beyaz Saray, İran'ın Rus askeri personelini Fetih-360 füzeleri konusunda eğittiğini ya da Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya silah göndereceğini doğrulamaktan kaçındı.

İki istihbarat kaynağı Fetih-360 füzelerinin Rusya'ya beklenen teslimatı için belirli bir zaman dilimi vermedi, ancak bunun yakında gerçekleşeceğini söyledi. Ebabil füze sözleşmesinin durumu hakkında ise herhangi bir bilgi vermediler.

Bir Avrupa istihbarat kurumundan üçüncü bir kaynak, Rusya'nın İran'a balistik füze sistemlerinin kullanımı konusunda eğitim için asker gönderdiğine dair bilgi aldıklarını söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

İngiltere hükümet sözcüsü, Rusya'nın İran'da askeri eğitim aldığı yönündeki haberlerden derin endişe duyduğunu ifade etti ve "İran balistik füze transferlerine devam etmemelidir" ifadesini kullandı.