'Rojava Anayasası' olarak kabul ediliyor: Özerk Yönetim, Toplumsal Sözleşme’yi onayladı

Rojava Özerk Yönetimi Genel Meclisi, “Rojava Anayasası” olarak nitelendirilen Toplumsal Sözleşme’yi onayladı.

'Rojava Anayasası' olarak kabul ediliyor: Özerk Yönetim, Toplumsal Sözleşme’yi onayladı

Rojava (Kuzey ve Doğu Suriye) Özerk Yönetim Genel Meclisi, 91’inci olağan toplantısını düzenledi.

Toplantıda Sözleşme Kurumu Geniş Komitesi’nin birkaç gün önce sunduğu ve “Rojava Anayasası olarak işlev görecek” Toplumsal Sözleşme’yi onayladı.

Rakka’daki Özerk Yönetim binasındaki toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, Özerk Yönetim Genel Meclisi Başkanlık Kurulu ve 7 bölgenin yasama meclislerinin temsilcileri hazır bulundu.

Özerk Yönetim Genel Meclisi Eş Başkanı Yardımcısı Yasir El Süleyman, Toplumsal Sözleşme’nin 134 maddesini tek tek okudu ve katılımcılar tarafından değerlendirildi.

Özerk Yönetim'in resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre, toplantının sonunda Genel Meclis, Toplumsal Sözleşme’yi onayladı.

Özerk Yönetim’in “Rojava Anayasası” olarak tanımladığı sözleşme, çıkış tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Sözleşmede idari yönetimlerin yapıları değişime uğrarken “Toplumsal Sözleşme”yi koruyacak bir mahkemenin kurulması da kararlaştırıldı.

Mahkeme, Rojava için “Anayasa Mahkemesi” olarak kabul ediliyor.

 

Açıklama yapıldı

Öte yandan Genel Meclis üyeleri, Rojava Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı ve Adalet Meclisi üyeleri, Yürütme Meclisi binası önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Açıklama Genel Meclis Eşbaşkan Yardımcısı Fatme Xelil, Genel Meclis Eşbaşkanı Ferid Etê ve Yürütme Meclisi Eşbaşkan yardımcı Gabriyel Şamun tarafından 3 dilde okundu.

Açıklamada, Rojava’nın Toplumsal Sözleşme Geniş Komitesi’nin Cezire ve Fırat bölgelerindeki halk ve bileşenlerle gerçekleştirdiği toplantıların sonucunda ortaklaşa hazırladığı yeni “Toplumsal Sözleşme” tüzüğünün genel meclisten geçtiğini ve oylamaya sunularak onaylandığı belirtildi.

Haseke’de toplanan 158 üyeli geniş komitenin, Toplumsal Sözleşme tüzüğünün gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi için 30 kişilik dar bir komite kurulmasına karar verdiği ifade edilen açıklamada, 6 aydan fazla bir süredir üzerinde çalışılan tüzüğün sonucunun tartışılması için geniş komiteye sunulduğu belirtildi.

Açıklamanın devamında, “Bunun üzerine 4 Aralık ile 7 Aralık 2023 tarihleri arasında Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin Rakka kentindeki binasında toplantı yapıldı. Toplantıda Toplumsal Sözleşme'nin nihai tüzüğünün oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldı. Tüzük, genel meclis, özerk yönetim yasama meclisi temsilcileri ve Kuzey ve Doğu Suriye sivil meclisleri tarafından onaylanması için Özerk Yönetim Genel Meclisi’ne sunuldu” denildi.