Hükümet Sözcüsü: Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik muamelesi anayasaya aykırı

Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani, Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik mevcut muamelesinin uzlaşma, ortaklık ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Hükümet Sözcüsü: Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik muamelesi anayasaya aykırı

Sözcü Hewramani, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Hewramani, bütçe yasasının maddelerinde değişiklik yapılması hakkında, “Bu konu henüz parlamentoda görüşülmedi, ancak genel olarak Kürdistan Bölgesi Hükümeti, bu konunun çözüme kavuşmaması halinde, bütçe ve çalışanlar maaşı konusunda başka önlemler alarak farklı tepkiler verecektir.” dedi.

Kurdistan24 muhabiri Hero Mewludi sorusu üzerine, Kürdistan Bölgesi’nden bir heyetin 13 Aralık 2023 Çarşamba günü Bağdat'ı ziyaret etmesinin planlandığını ancak ziyaretin iptal edildiğini söyledi.

Yılbaşı tatilinin ardından Kürdistan Bölgesi heyetinin, mevcut sorunları temelden çözmek için başka bir tavır benimseyerek Bağdat'ı ziyaret edeceğini vurgulayan Hewramani, "Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi halkına ve çalışanlarına uyguladığı baskı bu şekilde devam etmeyecek. Bağdat'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik mevcut muamelesi uzlaşma, ortaklık ve anayasaya aykırıdır, hiçbir dinle, demokratik ve insani prensiplerle bağdaşmıyor.” diye konuştu.

Erbil Havalimanına yapılan drone saldırısının kısmen Gazze’deki savaşla, kısmen de bazı tarafların Kürdistan Bölgesi'ne karşı geçmişteki nefretiyle ilgili olduğunu belirten Hewramani, “İlgili kurumlarımız Kürdistan Bölgesi'ni ellerinden geldiğince koruyor. Kürdistan Bölgesi'ne saldıran zihniyet, çalışanlarımızın maaşını kesen zihniyetle aynı.” dedi.

Hewramani, özellikle Başbakan Mesrur ​​Barzani'nin federal hükümetten üç maaş daha ödenmesini talep etmesine rağmen resmi ve ciddi cevap almamasından sonra Kürdistan Bölgesi'nin Bağdat'la yapılan anlaşmaya karşı sabrının sınırlı olacağını yineledi.