Rojava'da roller değişiyor: DSG ve Suriye Ordusu saldırıyor, SMO geri çekiliyor

Suriye Ordusu ile DSG askeri kaynakları Arişa köyü ile Davudiya ilçesini çevreleyen köylerin dün DSG ve Suriye Ordusu'nun 3 cepheden sürdürülen ortak operasyonu sonucu kurtarıldığını dile getirdiler. SMO güçlerinin bazı noktalarda geri çekilmeye başladığı ileri sürülüyor.

Rojava'da roller değişiyor: DSG ve Suriye Ordusu saldırıyor, SMO geri çekiliyor

Suriye Ordusu ile DSG askeri kaynakları Arişa köyü ile Davudiya ilçesini çevreleyen köylerin dün DSG ve Suriye Ordusu'nun 3 yönden sürdürülen ortak operasyonu sonucu kurtarıldığını dile getirdiler.

Haseke'den alınan haberlere göre, DSG ile Suriye Ordusu'nun ortak savunma hattı Türkiye destekli SMO cihatçılarının Davudiye ile Arişa kasabalarındaki pozisyonlarına yönelik saldırıların ardından patlak veren ve bir kaç saat süren şiddetli çatışmaların ardından SMO cihatçılarının geri çekilmek zorunda kaldığı öğrenildi.

Türkiye destekli cihatçılar daha önce Arişa'yı ele geçirirken, DSG'nin alana yönelik karşı saldırısı karşısında kenti ellerinde tutamadılar.

DSG 3 eksenli saldırı başlattı

DSG'li askeri bir kaynağın verdiği bilgilere göre, "DSG ve Suriye Ordusu'nun Davudiye, Aziziye ve Arişa'dan oluşan 3 eksenli operasyonları sonucunda Arişa köyünün yarısını kurtarmayı başardılar"

"Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye Ordusu Davudiye'yi çevreleyen köyleri, Türkiye keşif uçaklarının desteklediği SMO teröristleriyle yaşanan şiddetli çatışmaların ardından kurtarmayı başardı." ifadesini kullanan DSG'li kaynak, "Güçlerinin Girê Spî'de (Tel Abyad) yeni bir cephe açtığını ve Bir Tamah ile Saad köylerini SMO teröristlerinden kurtardığını" vurguladı.

 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Girê Spî kırsalında bulunan Bir Tamah ile Saad köylerinin DSG güçleri tarafından kurtarıldığını doğruladı.

Davudiye'de bazı SMO cihatçıları kaçtılar

 

DSG'li askeri kaynak, "Bir grup Türkiye destekli teröristin DSG güçlerinin Davudiye'yi çevreleyen köyleri kurtardıktan sonra, Davudiye'nin çevresinde konuşlu bulunan Türkiye destekli diğer örgütlerden yeterince destek alamadıkları gerekçesiyle kaçtıklarını" belirtti.

Suriye ordusu, Girê Spî kırsalında bulunan Al-Jalba, Sa´da, AbdiKawi ve Jrakh Abdi köylerinde  ağır toplarla Türk destekli cihatçıları ağır toplarla bombalıyor.

DSG ve Suriye Ordusu, Türk destekli grupların bombardımanı arasında Til Temir’de ilerliyor

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye Ordusu'nun (SAA), Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO - eski adıyla ÖSO) bünyesindeki cihatçı örgütlerin Til Temir'e yönelik saldırılarını geri püskürtmeyi başardıkları bildirildi.

 

SMO cihatçıları, Türk ordusunun ve Türk dronlarının desteğiyle Haseke'nin kuzeybatısındaki Til Temir kırsalındaki bölgelere yönelik askeri operasyonları devam ederken, DSG ve Suriye Ordusunun bu saldırılara karşı koymasıyla şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Türk dronları ilçe kırsalında yer alan Til Menak kasabasına yönelik bombardımanlar gerçekleştirirken, DSG ile Suriye Ordusu, Til Menak'ı kontrol etmelerine olanak sağlayacak şekilde ilerlemelerini sürdürmekteler. Yaşanan çatışmalarda Suriye Ordusu'nun bir askeri hayatını kaybederken, bir asker ise yaralandı.

Çatışmalar Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye güçleri tarafından bölgede Tal Manakh köyünü kontrol etmelerine olanak sağlayan bölgede ilerlemeye yol açarken, Suriye hükümet güçlerinin bir üyesi hayatını kaybetti ve bir başkası da ağır yaralandı.

Çoğunlukla Süryanilerin yaşadığı Davudiye, Arişa ve Til Tawil köyleri ve çevresindeki tarlalar ve tepeler, sivillerin mülklerine ciddi zarar verecek şekilde Türkiye destekli cihatçılar tarafından top ve tank atışları ile bombalanıyor.

Yanısıra, Türk keşif uçakları Til Temir ve Ebu Rasin (Zargan) bölgeleri üzerinde uçmaya devam ederken, askeri kaynaklar SMO cihatçılarının Til Temir kırsalındaki bazı köylere girmeyi başardıktan sonra, sivil mülkleri soymaya ve yağmalamaya devam ettiği haberleri geliyor.

Bu gelişmenin yanısıra DSG ile Süryani Askeri Konsey, Türkiye destekli cihatçıların Ayn İssa bölgesine yönelik bir diğer ilerleyişini durdurmayı başardılar. Çatışmalarda 2 Süryani askeri hayatını kaybederken, 6 asker de yaralandı.