Mazlum Abdi: DSG'nin Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasını istiyoruz

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, "DSG'nin Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasını talep ediyoruz"

Mazlum Abdi: DSG'nin Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasını istiyoruz

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Deyrezzor merkezli yaşanan son gelişmeler üzere Al-Majalla‘ha bir röportaj verdi. Kobani, ‘Suriye, İran ve Türkiye koordinasyonunun bölgede sonuç alamadığını’ söyledi.

Rojava Gündemi’nin aktardığına göre Kobani açıklamasında şunları belirti:

‘’Şam, medya kışkırtması ve kendisine bağlı aşiret niteliğindeki silahlı grupları güçlerimize karşı bir savaşa dahil etme girişimi yoluyla Fırat’ın doğusunda kaos yaymaya çalıştı. Bu grupların Fırat’ın doğu yakasına geçme girişimlerini hızlı ve kararlı bir şekilde durdurmayı başardık. Şam ve Tahran arasında kendilerine bağlı bazı aşiret temsilcilerinin desteklenmesi konusunda net bir koordinasyondan bahsetmek mümkün.

Türkiye de bu çizgiye girerek aşiretler adına kendisine bağlı Suriye silahlı gruplarını desteklemeye başladı. Deyrezzor dışındaki Menbic, Tıl Temir ve Ayn İsa bölgeleri, bizim bölgelerimize yönelik ciddi paralel saldırı girişimlerine sahne oldu. Üç ülkenin de kendi gündemlerini hayata geçirmek için bazı klan üyelerini sömürme arzusunun olduğu söylenebilir. Bu gündemler farklı da olsa, net bir hedefi vardı o da güçlerimizi vurmaktı.

Kaybeden Şam olacaktır

Özyönetim ile temsil edilen bölge bileşenlerinin üzerinde uzlaştığı formülü yıkmak, mezhepçi bir dil kullanarak aşiretler ve yerel toplumla olan iyi ilişkilerimizi sabote etmek istediler ama başaramadılar. Müzakereler için Şam’a gitmeyi reddetmedik ancak koşullar henüz olgunlaşmadı ve Şam’dan herhangi bir çözüm sinyali de görmedik. Ruslardan, büyüyen Suriye krizine son verecek siyasi bir çözüme ulaşılmasında yardım etmelerini istedik. Şam’dan gerçekçi bir siyasi çözümü kabul etmesini istiyoruz. Şam ise hâlâ inatçı politikasında ısrar ediyor ve bu yöndeki gerçekçi önerileri reddediyor.

Krizi sonlandırın ve barış ve istikrara katkıda bulunun. DSG profesyonel ve ulusal bir güçtür. Onun Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasını, rolünün ve çalışmasının daha sonra kanunla düzenlenmesini talep ediyoruz. İmkansız önkoşullar ve kaos ortamında çatışmanın devamına güvenmek Şam’daki iktidar rejimini kurtarmayacak ve çözüm üretmeyecektir. Kaybeden Şam hükümeti olacaktır. Zor şartlara maruz kalan bölgelerde yaşayanların sorunlarını ciddi bir şekilde çözmeye çalışıyoruz ve bu sorunları en kısa sürede çözeceğimize dair verdiğimiz sözü burada tekrar ediyorum.’’