Rojavalı aileler BM binası önünde toplandı

Yakınları IŞİD'in elinde esir bulunan Rojavalı aileler dün başkent Erbil'deki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde toplandı.

Rojavalı aileler BM binası önünde toplandı

Yakınları IŞİD'in elinde esir bulunan Rojavalı aileler dün Kurdistan Bölgesi başkenti Erbil'deki Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde toplandı.

IŞİD'in elindeki yakınlarının durumunun takip edilmesi için uluslararası bir komisyonun kurulmasını talep eden aileler daha aktif bir rol oynamasını istedikleri BM temsilcilerine taleplerini içeren bir mektup teslim etti.

IŞİD'in kontrolü altındaki son coğrafi alan olan Suriye'deki Deyrezzor şehrine bağlı Bahoz köyünde çok sayıda Kürt esir bulunuyor.

Aileler, BM'nin Uluslararası Koalisyon Güçleriyle iletişime geçerek yakınları hakkında detaylı bilgi edinmelerini ve kendilerine iletilmesini istedi.

Tertip Komitesinin verdiği bilgilere göre, Suriye ve Rojava'da 7 binden fazla sivil IŞİD tarafından kaçırıldı.

IŞİD'in elindeki son coğrafi alan Bahoz köyü, DSG ve Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin ablukası altında bulunuyor. Operasyona hazırlanan DSG, önce tüm sivilleri tahliye etmeye çalışıyor.

DSG tarafından önceki gün Bahoz köyünde esir tutulan sivillerin sayısıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Başta IŞİD'in elinde yaklaşık bin veya bin 500 sivilin olduğunu ön görmüştük. Ancak geçtiğimiz beş gün içinde kurtardığımız sivil sayısı 5 bin ile 5 bin 500'e kadar çıktı. Bütün bunlar Bagoz'daydı. Bu büyük sayı bizi şaşırttı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca, “Gelen sivillerden ve içerdeki kaynaklardan aldığımız bilgilere göre halen yaklaşık 5 bin sivilin içerde olduğunu tahmin ediyoruz” denilmişti.