Rusya açıkladı. Ukrayna’daki operasyonun birinci etabı tamamlandı

Rusya-Ukrayna savaşında 30. gün geride kalırken Rusya, savaşta ilk etaptaki amaçlarına ulaştığını duyurdu.

Rusya açıkladı. Ukrayna’daki operasyonun birinci etabı tamamlandı

Rusya-Ukrayna savaşı 30. gününde devam ederken, Rusya operasyonlarının ilk aşamasındaki hedeflerine ulaştığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin yüzde 93'ünün özgürleştiği belirtildi. Rusya, yeni aşamada Donbas'ın tamamen özgürleştirilmesine odaklanacağını açıkladı.

Ukrayna’nın hava kuvvetlerinin neredeyse tamamı ve donanmasının ise tamamının imha edildiğini duyuran Rusya, Ukrayna operasyonun ilk aşamasında hedeflere ulaşıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

"Öze operasyonda Donbas'ın tamamen özgürleştirilmesine odaklanacağız. Abluka altındaki Ukrayna kentlerine girme olasılığını tamamen gözardı etmiyoruz.

Ukrayna hava sahasının kapatılması için her türlü teşebbüse Rus askerleri yanıt verecektir.

Batı’nın Ukrayna'ya silah sağlaması büyük bir hata, çatışmanın uzamasına yol açıyor. Luhansk bölgesinin yüzde 93'ü özgürleştirildi."

Herson kontrolümüzde

Bakanlık, Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirlerinin kuşatma altında olduğunu, Herson bölgesinin tamamının, Zaporijya’nın da büyük bir kısmının da kontrol altında olduğunu duyurdu.

Rusya: 1351 asker öldü

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaşta Rus askerlerinden 1351'inin öldüğünü, 3 bin 825'inin de yaralandığını, bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldüğünü, yaklaşık 16 bin asker yaralandığını açıkladı.

Lavrov: Batı, Rusya'ya topyekün savaş ilan etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batılılar Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti" ifadelerini kullandı.

Avrupa’daki siyasetçilerin, "Hitler Almanyası'nda" kullanılan "topyekün savaş” terimini Rusya’ya karşı kullandıklarını savunan Lavrov, "(Batılılar) Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti. Hedefleri gizli değil, Rus ekonomisini ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek ve boğmak istediklerini alenen ilan ettiler" diye konuştu.

Rusya’nın izole edilemeyeceğine işaret eden Lavrov, "Dünyanın her yerinden çok sayıda dostumuz, müttefikimiz ve ortağımız var" ifadesini kullandı.

Lavrov, Batılıların, Birleşmiş Milletler kararlarını etkilemek için kışkırtıcı bir propaganda yürüttüğünü belirterek, "Batı dışındaki dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu, tek taraflı oynanan bir oyuna girmek istemiyor. Muazzam bir baskı altındalar" dedi.

Ukrayna yönetiminin nükleer silah edinmesine yönelik arzusundan ötürü endişe duyduklarını ifade eden Lavrov, "Aynı şekilde, Pentagon’un Ukrayna’daki askeri-biyolojik programını gerçekleştirmek üzere en az üç düzine laboratuvar kurmasından da endişe duyuyoruz" diye konuştu.