Rusya'dan Türkiye'ye Suriye teklifi! Lavrov açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Adana Mutabakatı'nın hala yürürlükte olduğunu söyledi. Lavrov, Suriye-Türkiye arasındaki normalleşme önündeki en büyük engelin ABD olduğunu belirtti.

Rusya'dan Türkiye'ye Suriye teklifi! Lavrov açıkladı

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi çabalarıyla ilgili arabulucu ülke Rusya'dan açıklamalar geldi. 

Moskova’da dün Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme adımlarıyla ilgili bugün dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Adana Mutabakatı'yla ilgili öneriyi taraflara sunduklarını belirterek “Bu anlaşma hala yürürlükte, kimse anlaşmayı feshetmedi” dedi.

Türkiye ve Suriye'ye 1998 yılında terör tehdidini azaltmak amacıyla imzaladıkları Adana Mutabakatı'na dönmelerini önerdiğini ifade eden Lavrov şunları dile getirdi:

"Gayriresmi temaslarda anlaşmanın imzalandığı 1998 yılındaki değerlere dönmeyi teklif ettik. Bu anlaşma, terör tehdidinin bulunduğunu ve bu tehdidin ortadan kaldırılmasını, Türkiye'nin Şam'ın onayıyla terörle mücadele yapılarını Suriye topraklarının belirli bir derinliğine kadar gönderme hakkına sahip olmasını öngörüyordu. Bu anlaşma yürürlüğünü sürdürüyor ve kimse bunu feshetmedi."

“Normalleşme önündeki engel ABD”

Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önündeki engellerin en başında ABD'nin geldiğini vurgulayan Lavrov, "Normalleşmenin önündeki bir başka engel ABD'nin, Suriye'nin kuzeydoğusundaki yasa dışı faaliyetleri. ABD, Türkler tarafından güvenlik tehdidi olarak görülen radikal Kürt örgütlerin ayrılıkçı yaklaşımını körüklüyor. Bu süreçler birbiriyle bağlantılı" ifadelerini kullandı.

1998 yılında imzalanan Adana Mutabakatı, yurtdışındaki PKK üyelerinin Suriye'ye dönemeyeceği, ülke topraklarındaki PKK kamplarının bir daha kullanılmayacağı ve tutuklanan PKK üyelerinin listelerinin Türkiye'ye verilmesi taahhütlerini içeriyordu.