Rusya'nın karakol kurmak istedigi Rojava,Haseke'de ABD güçleri bölgeye girdi ve kuşatma altına aldı
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetine bağlı El-Malikiye kentindeki göstericiler Rus güçlerin şehirlerine doğru ilerlemesini engelleyerek, geri çekilmeye zorladılar. Bununla eşzamanlı olarak ABD güçleri bölgeye girdi ve kuşatma altına aldı. Rusların Türkiye sınırına yakın bölgede askeri karakol kurmasını önlemeyi amaçlayan bu olay, Rusya ve ABD’nin Fırat'ın doğusunda askeri varlık oluşturma rekabetini kızıştırdı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerin protesto edilerek El-Malikiye’ye girişlerinin engellenmesi hakkında açıklama yapmadı. Aynı şekilde Rus Hmeymim Üssü’nden de konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Sahadaki aktivistler, Haseke kırsalında Türkiye-Suriye sınırı yakınındaki El-Malikiye kırsalında bulunan Divar köyündeki siviller 11 askeri araçtan oluşan Rus konvoyun geçişine itiraz ederek, askeri karakol inşası için kararlaştırılan bölgeye ulaşmasını engelledi. Kaynaklar, konvoya eşlik eden Rus helikopterin göstericileri korkutarak konvoyun geçişini sağlamak için alçak uçuş yaptığını ancak köylülerin taleplerinden geri adım atmadığını, konvoyun komutanını çağırdığını ve bölgeyi derhal terk etmesini istediklerini aktardı.
Saha kaynaklarına göre, konvoyun komutanı, sivillere Rus güçlerinin bölgedeki rejim kuvvetlerine eğitim vermek amacıyla sadece iki haftalığına bölgede kalacağını söyledi. Fakat sivilleri ikna etmede başarısız oldu. Kaynaklar, bu olayın ardından ABD güçlerinin olaya müdahil olarak, Rus konvoyuna tüm yolları kapattığını ve ayrıca ABD helikopterlerinin havalanıp bölgede uçan iki Rus helikopterini geri çekilmeye zorladığını aktardılar.
Bu olay, ABD ve Rusya’nın bölgedeki askeri varlığını artırma hususundaki rekabetini devam ettirdiklerini yansıtmasının yanı sıra iki taraf arasında daha önce yaşanan sürtüşmelerden farklı olarak ortaya yeni bir faktörün ortaya çıktığını gösteriyor o da sivillerdir. Nitekim, bu seferki olayda bölgenin evlatlarından oluşan sivil göstericiler Rus güçlerinin bölgede karakol kurmasına engel oldu.
ABD güçleri daha önce birçok kez, Kamışlı’daki Rus üssü veya Haseke’nin kuzeybatısındaki Tel Tamir’in Ebu Raseyn kasabasında yer alan Rus üssünden hareket ederek uluslararası otoyolu geçmeye çalışan konvoyların geçişlerini engellemişti.
Moskova, Ankara ile yaptığı anlaşmalara dayanarak, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki ve Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgelerin çevresinde askeri varlığını artırmış ancak yine de ABD güçleri, Rusların burada özgürce hareket etmesine izin vermiyor.
Rus konvoyun El-Malikiye bölgesini terk etmesiyle ABD kuvvetlerinin bölgeye askeri takviye yapması dikkat çekti. Nitekim basında yer alan haberlere göre, Bradley tipi zırhlı mekanize araçların yanı sıra diğer askeri araçların yer aldığı ABD konvoyu, Koçerat bölgesindeki Kerziro köyüne konuşlandı, köy sakinleriyle görüştü, burada bir süre kaldı ve konuşlanmasının üzerinden saatler sonra Rumeylan’daki üsssüne döndü.
Medya kaynakları, bu olayın, bölge sakinlerinin Rusya’nın açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı gösterdiğini belirtiyorlar. Zira Rusya son yaptığı açıklamalarda, Washington’un Fırat’ın doğusundaki adımlarına karşı uyarmış ve Kürt bileşenine işaretler vermişti.
Rusya Dışişleri Sergey Lavrov, daha önceki bir açıklamasında, ABD’nin Suriyeli Kürtlere karşı izlediği stratejinin tehlikesi hakkında uyararak, bu stratejinin ‘tüm bölgeye felaket getireceğini’ dile getirmişti.
Lavrov, Rusya’nın Fırat’ın doğusundaki Suriye topraklarında mevcut durum karşısında endişe duyduğunu belirterek, bölgede konuşlu ABD’li askerleri, Suriye'de Kürtleri ayrılıkçılığa teşvik etmekle sorumlu tutmuştu. Bakan Lavrov, açıklamasında, “Fırat'ın doğusundaki durum endişe verici, orada yasadışı olarak konuşlanmış Amerikalı askerler maalesef, aslında Kürtleri hükümete karşı kışkırtarak, Kürtlerin hükümetle diyalog başlatma konusundaki doğal arzularını bastırarak Kürtlerin ayrılıkçı eğilimlerini açıkça teşvik ediyor. Ve elbette, hem Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından hem de ABD’nin bu tür eylemlerinin Kürt sorunu konusunda yol açtığı patlama riski açısından endişelere yol açıyor. Bildiğiniz gibi bu sorun sadece Suriye değil, Irak, İran ve Türkiye için de güncelliğini koruyor. Elbette, bu bölgede böyle oyunlar çok tehlikeli. Amerikalılar artık alışkanlıktan, yönetilebilir olacağını umuduyla, kaosu yaratmaya yönelik bu tür eylemleri gerçekleştiriyor. Onlar uzaktalar, bu onları pek kaygılandırmıyor, ama bu ayrılıkçılık eğilimleri ilerletmeye devam ederlerse bölge için sonuçlar felaket olabilir” ifadelerini kullanmıştı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Lavrov’un bu ifadelerinin Suriye’deki siyasi çözüme hizmet etmediğini belirtmişti.
Öte yandan, Washington bölgedeki güçlerini artırmak için ilave bir adım attı. Yerel kaynaklar, ABD’ye ait askeri bir konvoyun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) açılan El-Velid Sınır Kapısı üzerinden Tel Koçer kasabasına girdiğini bildirdi. Kaynakların aktardığına göre, 25 tırdan oluşan konvoy, ABD ordusuna ait helikopterlerin eşliğinde bölgeye girdi.
Sınır kapısı üzerinden yapılan askeri takviyeyle birlikte, petrolün bölgeden transferi için askeri hareketlilik de devam ediyor. Moskova medyasının Suriye hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, son iki günde El-Velid Sınır Kapısı üzerinden çok sayıda tankerin oluşturduğu bir hareketlilik gözlemlendiği bildirildi. Moskova ve Şam, ABD’yi “bu bölgedeki petrolü çalma ve transfer etme” eylemini gizlemekle suçluyor.
Aktarılan bilgilere göre, Cumartesi günü petrol taşıyan 20 tankerden oluşan bir konvoy Haseke’den hareket ederek Irak topraklarına girdi. Rusya’nın resmi haber ajansı Ria Novosti’nin kaynakları, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke ve Kamışlı kentleri arasındaki M4 karayolunda son iki günde 54 tanker gözlemlediklerini aktardılar.