PYD'den Türkiye ile anlaşma şartları

PYD'den Türkiye ile anlaşma şartları

ABD Başkanı Donald Trump, dün Türkiye ve Rojava’daki Kürtlerin bir barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu söyledi. Ardından açıklama yapan Demokrat Birlik Partisi'ndeki (PYD) resmi bir kaynak, Türkiye ile barış anlaşmasına hazır olduklarını ancak anlaşmaları için bazı şartları olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü (dün) Fox News televizyonuna verdiği röportajın bir kısmında Türkiye'den kast ederek, "Bana bir iyilik yapın. Kürtlerle anlaşma imzalayın, barışın" talebinde bulunduğunu, ilk başlarda Kürtlerin de Türkiye’nin de bunu kabul etmediğini ve savaştığını, ancak tarafların sonrasında anlaşma imzaladığını söyledi. Trump bu çerçevede “Güvenli Bölge”nin kurulduğunu kaydetti.

Basnews'in haberine göre,  Trump'ın açıklamarını değerlendiren PYD'li bir yetkili, “Biz Rojava Kürtleri, başından beri barışçıl çözümlerden yanayız ve hiçbir ülkeye veya partiye karşı düşmanca bir tutum içerisinde olmamız sözkonusu değildir” dedi.

“Türkiye ile barış anlaşması yapmaktan yanayız” diyen PYD’li yetkili bu konuda bazı şartlarının olduğunu dile getirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Barış anlaşması, ancak Türkiye güçlerinin işgal ettiği Rojava topraklarından çekilmesi ve sorunların karşılıklı çıkarlar doğrultusunda çözülmesi şartıyla olabilir” ifadelerini kullandı.  

PYD’li yetkili sözlerine şunları ekledi: “Bizim projemiz, Ortadoğu'da tüm halkların barış içinde, bir arada yaşaması ve tüm halkların katılımıyla ortak bir öz yönetimin kurulduğu, halkların kardeşliği projesidir.”

9 Ekim 2019'da Türkiye, Rojava'nın Serê Kaniyê ve Gri Spî bölgelerine yönelik Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ortak bir operasyon düzenlemişti. Türkiye ve desteklediği gruplar 2018 başında Efrin bölgesini kontrol etmişti.