Hamza Tugayı Efrin’de 300 zeytin ağacını kesti

Efrin’de, Hamza Tugayı isimli cihatçı örgüte bağlı silahlı kişiler, bir Kürt vatandaşa ait yaklaşık 300 zeytin ağacını kesti.

Hamza Tugayı Efrin’de 300 zeytin ağacını kesti

Efrinli yerel kaynaklar, Darkiriyê köyünde silahlı kişilerin Hasan Bekir Birimko’a ait 300'e yakın zeytin ağacını kestiğini bildirdi.

Aynı kaynaklara göre, silahlı kişiler traktörler ve kesme ekipmanlarıyla zeytinliklere girerek ağaçların bir kısmını köklerinden keserken bir kısmını da ikiye bölerek yakacak olarak için kullanmak üzere Efrin’e taşıdı. Diğer yandan ağaçların pazarlarda ticari amaçlarla satılacağı da belirtiliyor.

Kaynaklar, Türkiye bağlantılı cihatçı örgüt mensuplarının bölgedeki zeytinlikleri yağmaladığını da söyledi.

Efrin bölgesinde, Suriye’deki ağaçlarının yüzde 20'sini oluşturan yaklaşık 19 milyon ağaç bulunuyor. Burada yılda yaklaşık 55.000 ton zeytin üretiliyor.

Efrin'in ele geçirilmesinden bu yana silahlı gruplar tarafından 700 bine yakın zeytin ve meyve ağacı kesilerek yakıldı. En son geçen Eylül ayında 205 ağaç kesildi.

Ne olmuştu?

20 Ocak 2018'de Türkiye ve desteklediği silahlı gruplar, Kürt güçlerinin kontrolündeki Efrin'e yönelik geniş çaplı kara ve hava harekatı başlattı. 2 ayın sonunda Efrin Türkiye’nin kontrolüne geçti.

Ağır saldırılar sonucu yüz binlerce Kürt evlerini ve topraklarını terk ederek göç etmek zorunda kaldı.

Şimdiye kadar, Türkiye bağlantılı silahlı gruplar tarafından sivillere yönelik gerçekleştirilen düzinelerce suistimal yerel ve uluslararası kuruluşlar tarafından rapor edildi. /Rudaw