PYD, Kürt Muhalif Partilerinin Ofisini Kapattı

Rojava'da, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kürt muhalif partilerinin ofislerini kapattı.

PYD, Kürt Muhalif Partilerinin Ofisini Kapattı

PYD, Rojava'da izin başvurusunda bulunmadıkları gerekçesiyle muhalif Kürt partilerinin ofislerini kapattı.

Haseke Özerk Bölgesi Halk Meclisi'nin Eş Başkanı Hakem Xelo, bu konuda Fransız haber ajansı AFP'nin sorularını yanıtlarken, parti ofislerinin üç yıldır yürürlükte olan bir yasa uyarınca kapatıldığını söyledi:

"Bundan üç yıl önce özerk yönetim tarafından çıkarılan siyasi partilerle ilgili yasayı uyguluyoruz. İzin başvurusunda bulunmayan partilerin ofisleri bu yasaya göre kapatılıyor."

Rojava yönetimi, Rojava'da faaliyet gösteren siyasi partilerin izin alması gerektiğine dair bir kararname çıkarmıştı. Ancak kararname bu seneye kadar uygulamaya konmamıştı.

'Muhalefeti silme harekatı'

Ofisleri kapatılan partilerden Kürt Ulusal Konseyi üyesi Fuat Aliko, Beyrut'ta AFP muhabirine verdiği mülakatta "ofislerimize saldırılması, yetkililerimizin tutuklanması ardından da, ofislerin kapatılması parti üyeleri ve liderliğine yönelik bir tacizdir" diye konuştu.

Aliko "Bu her türlü muhalefetin siyaseten silinmesi harekatının bir parçası" dedi.

Aynı partiden bir başka isim Muhsin Tahir de "PYD'nin ofisleri kapatması şu süreçte Kürtlere ve Kürtlerin çıkarlarına hizmet etmiyor. Bu tür adımların onlara faydası olmayacak. Böyle şeyler tam tersine bölgede istikrarın bozulmasına ve sosyal patlamalara yol açar " diye konuştu.

Asuri örgütünün ofisi de kapatıldı

Kapatılan ofisler arasında Demokratik Asuri Örgütü de var. Bu Suriye'deki Hristiyanların en eski örgütlenmelerinden biri.

Asuri İnsan Hakları Gözlemevi bu örgütün ofislerinin kapatılmasını "keyfi" diye niteledi.

3 gün içinde ENKS'nin 23 ofisi kapatıldı

Suriye Kürt Ulusal Konseyisi (ENKS) Kürdistan Temsilcisi Xalid Ali, Batı Rojava'da Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) ENKS'ye baskılarının devam ettiğini ve 3 gün içerisinde 23 ENKS bürosunu kapattığını bunlardan birkaçının da yakıldığını söyledi.

Qamişlo, Amude, Girkê Lege, Heseke ve Kobane'deki bürolarının kapatıldığını belirten Xalid Ali, ayrıca Irak Kürdistan Demokrat Parti (PDK-I), Suriye Kürdistan Demokrat Parti (PDK-S) ve İran Kürdistan Demokrat Parti (PDK-İ) bürolarının da kapatıldığını söyledi.

ENKS Kürdistan Temsilcisi Xalid Ali'nin verdiği bilgiler doğrultusunda kapatılan ve yakılan parti büroları şu şekilde:

Qamişlo: PDK-I, PDK-S, PDK-İ ve Rojava Kürdistan Demokratik Gençlik ve Öğrenci Birliği büroları kapatıldı, ENKS bürosu yakıldı ve Kürdistan Birlik Partisi bürosu yağmalanıp kapatıldı.

Amude: PDK-S bürosu, ENKS merkez binası, Rojava Kürdistan Demokratik Öğrenci Birliği ve Kürdistan Birlik Partisi büroları kapatıldı.

Haseke: PDK-S, Kürdistan Birlik Partisi ve Doğu Xocey'deki ENKS bürosu kapatıldı. Klase mevkiindeki PDK-S ofisi ateşe verildi, patlatıldı ve bu bürodaki Kürdistan bayrağı indirildi.

Girkê Legê: ENKS bürosu patlatıldı ve içindeki eşyalar ateşe verildi.

Derik: PDK-S bürosu, Kürt Gençlik Hareketi temsilciliği, Kürdistan Kadın Birliği bürosu, Bedirxan Kültür Merkezi ve buna bağlı Ölümsüz Barzani temsilciliği, Kürdistan Birlik Partisi bürosu ve Rojava Kürdistan Demokratik Gençlik ve Öğrenci Birliği Sekreterlik bürosu kapatıldı. ENKS bürosu ateşe verildi.

Kobane: ENKS bürosu kapatıldı ve kundaklanmaya çalışıldı.