Şengal’de çatışma ihtimali: Verilen süre bugün doluyor

Irak güvenlik güçlerinin PKK’ye bağlı Şengal Savunma Birlikleri’ne (YBŞ) Şengal ilçe merkezinden çekilmeleri için verdiği süre bugün doluyor. Irak ordu güçleri bu kapsamda 4 gündür YBŞ güçlerine ait araçların kent merkezine geçişlerine izin vermiyor.

Şengal’de çatışma ihtimali: Verilen süre bugün doluyor

Kürdistan Bölgesi ve Irak arasında imzalanan Şengal Anlaşması’na göre, ilçe merkezindeki resmi olmayan güçlerin çekilmesi gerekiyor. Irak güvenlik güçlerinin anlaşma kapsamında YBŞ  güçlerine ilçe merkezinden çekilmeleri için verdiği süre bugün doluyor.

Irak ordusu 4 gündür bu yana YBŞ ve Ezidhan asayiş güçlerine ait araçların Şengal kent merkezine geçişine izin vermiyor. Irak ordusunun bu adımı Şengal’de kargaşanın yaşanmasına neden oldu.

Rûdaw’a konuşan YBŞ Şengal Komutanı Heval Tirej Şengali, “Geçişlerin engellenmesi yasal değil. Zaten kent merkezinden müzakereler sonucu resmi bir şekilde çekildik. Ama Irak’ın Şengal Özerk Yönetimi ve güçlerimize verdiği bazı sözleri tutmadı” dedi.

Şengal Özerk Yönetim yetkilileri de Irak’ın tutumunu eleştirdi.

Şengal Özerk Yönetim Eş Başkanı Riham Hicu, “Yönetimimiz Irak’ın taleplerini kabul etmiyor. Halkımız asayiş ve YBŞ güçlerine güveniyor. Halkımız hala Ferman’ın tesirindedir” ifadelerini kullandı.

Iraklı yetkililer de Nisan ayına kadar Erbil ile Bağdat arasında imzalanana Şengal Anlaşması’nın tüm maddelerinin uygulanacağını belirtiyor.

Irak Ordusu Ortak Operasyonlar Sözcüsü Tahsin Ğefaci, “Anlaşmanın uygulanmaya başladığını görüyoruz. Irak Başbakanı ve Kürdistan’daki kardeşlerimiz arasında yapılan anlaşma kapsamında bugün bütün maddelerin uygulanması için çalışmalar başladı. Bugün bütün güçlerimiz hazır bir şekilde bekliyor” diye konuştu.

Çatışma çıkabilir

Iraklı yetkililer YBŞ güçlerinin kentten çekilmemesi durumunda çatışma tehlikesine dikkat çekiyor.

Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo, bölgede kargaşanın arttığına dikkat çekti.

Irak ordusu ile PKK’ye bağlı güçler arasında çatışma yaşanabileceğine değinen Haydar Şeşo, resmi olmayan güçlerin Şengal’den çıkması gerektiğini vurguladı.

Şeşo, “Irak ordusu PKK’ye yakın güçlere verdiği sürenin dolması ile birlikte güç kullanabilir. Bu da istikrarsızlık ve savaşa neden olur” dedi.

Rudaw