İdlib'de soğuk savaş mı yürüyor, Rusya da Türkiye'den ümidi kesti mi?

Rusya ve Türkiye arasında yaşanan anlaşmazlıkların başında hiç şüphesiz Suriye geliyor.

İdlib'de soğuk savaş mı yürüyor, Rusya da Türkiye'den ümidi kesti mi?

Moskova yönetimi, iç savaştan bu yana Esad'a destek verirken, Ankara ise cihatçılar üzerinden bir vesayet kavgası veriyor.

Geçen yıl şubat ayında 30'un üzerinde Türk askerinin Rus bombalamasında hayatını kaybettiği saldırının gerçekleştiği İdlib'de son günlerde bir kez daha sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Türkiye’nin denetimindeki Fırat Kalkanı bölgesindeki El Bab ve Cerablus’a yapılan balistik füze saldırılarını, Rusya ve Suriye'nin İdlib’de dört farklı noktayı ağır şekilde bombalaması takip etti.

Ankara'dan Şam rejimine "ateşkesi ihlal etme" suçlaması yöneltilirken, Rusya'ya ise derhal saldırıları durdurma çağrısı yapıldı.

Kremlin ise, söz konusu operasyonların petrol bölgelerindeki terörist unsurları hedef aldığı yönünde karşı açıklama geldi. 

Rusya uzmanı Dr Kerim Has, Moskova'dan programında yaşanan son sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

Rus medyasında “Moskova ile Ankara'nın Suriye’de birbirlerinden ciddi rahatsız oldukları” konusunda yazıların yayımlandığına dikkat çeken Has, son saldırılarla Moskova’nın Ankara’ya Suriye’de petrol kaçakçılığı yapmasına izin vermeyeceği mesajının verdiğini aktarıyor.

Son olarak Rusya’nın İdlib’deki taleplerinden biri olan bazı bölgelerin tahliye için açılması konusunda Türkiye ile mutabakat sağlandığını belirten Has, "Türkiye’nin kontrolündeki Afrin’deki gruplar söz konusu üç geçiş noktasının açılmasından rahatsız olmuşlar" bilgisini paylaşıyor.

Öte yandan Has, Türk tarafının talebiyle Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, mevkidaşı Sergey Şoygu yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’deki ateşkes ihlallerinin konuşulduğunu ifade ediyor. "Ortak komisyonun çalışmalarına dikkat çekilmiş" diyen Has, "Anlaşılan Rusya, İdlib mutabakatlarını hatırlatmış yine" değerlendirmesini yapıyor.

Programda ABD ile Türkiye arasında kriz konusu olmayan devam eden Rus yapımı S-400'ler konusuna da değinen Kerim Has, "Biden bir süre daha Erdoğan’la iletişim kurmazsa, Erdoğan Rusya’ya gitmek zorunda kalacak. Nisan-mayısta yeni bir Soçi veya Moskova ziyareti olabilir. İdlib yine ısınırken, yeni S-400 almak harareti bastırabilir" görüşünü dile getiriyor ve ekliyor:

"Rusya, Biden’ın hala aramadığı Erdoğan’ı zayıf bulduğu İdlib’de sıkıştırıyor. Daha da sıkıştıracak. Olan ve olacak olan bu. Zaten belliydi. Ayrıca Erdoğan, kullan(a)masa da ikinci parti S-400’lerin alımına yönelik henüz somut bir adım atmış değil. Moskova, acilen bekliyor."

Rusya medyasından notlar paylaşan Kerim Has, Kommersant’ın "Türkiye, Doğu'ya gidiyor” başlıklı analizinin kayda değer olduğunu belirtiyor.

Haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı’ya ve Batı’nın değerlerine meydan okudu” yorumunun yapıldığını aktaran Has, İstanbul sözleşmesinden çıkış, HDP’nin kapatılması gibi son olayların ele alındığını kaydediyor ve "Rusya bile Türkiye’den ümidi kesmiş" göndermesi yapıyor.

(Ahval)