'Şengal'in demografik yapısının değişme tehlikesi var'

'Şengal'in demografik yapısının değişme tehlikesi var'

Ninowa Vali Yardımcısı, Arap ailelerin bölgeye yerleştirilmesi nedeniyle Şengal’de demografyanın değişme tehlikesinin olduğunu ve Şengal Dağı’nda Ezdilerin kalmayabileceğini söyledi.

BasNews’de yer alan haberde, Ninowa(Musul) Vali Yardımcısı Elî  Umer Gebu, " Şengal Dağı’nın Qubîlate bölgesine Arap aileler yerleştirildiği için, Ezdiler evlerine dönemiyor. Şengal’in Qubîlate bölgesinin demografyasının değişmesi tehlikesi söz konusu.  Şuana kada Irak hükümeti, IŞİD saldırılarında evlerinden kaçan ailelerin tekrar, yurtlarına sönmesi için herhangi bir yardım yapılmış değil. 200 bin Şengalli Ezdi Kürt, Kürdistan Bölgesi’ne sığınmış durumda ve topraklarına dönemiyor” dedi.

Gebu, Ezdilerin topraklarına dönmemesinin bir çok nedeni olduğuna dikkat çekerek, “Sadece hizmet yetersizliği değil dönmemelerine sabep. Bölge halkının evleri hala harebe halinde. Yine bölgedeki silahlı grupların varlığı da engel teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.

3 Haziran 2014 tarihinde IŞİD terror örgütü, Şengal bölgesine saldırmış, yüzlerce Ezdi Kürt’ü katletmiş, 5 bine yakın kadın, çocuk ve erkeği de kaçırmıştı. 2 yüzbinin üzerinde Ezdi, Şengal’den kaçmak zorunda kalmıştı.