Karayılan’dan ANF’ye eleştiri: Bu konuda yetersizlik görüyoruz

Karayılan’dan ANF’ye eleştiri: Bu konuda yetersizlik görüyoruz

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, ANF’nin “MİT-KDP yapımı provokasyon hazırlığı” başlıklı haberinde bahsedilen konunun kendilerince teyit edilmediğini belirterek, “Güvenilir, ulusal ve ciddi bir basın kurumu, eline böyle bir bilgi ulaştığında başka kaynaklara da başvurup doğruluğunu teyit ettikten sonra yayınlamalı” dedi.

Dengê Welat Radyosu’na konuşan Murat Karayılan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP’li milletvekillerinin tutuklanması

HDP milletvekkilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın vekiliklerinin düşürülerek tutuklanmasını “halkın iradesine darbe” olarak nitelendiren Karayılan, “Bu rejim gerginlik, karşıtlık ve savaş üzerinden kendini devam ettirmek, bu şekilde iktidarını korumak istiyor. Bunun için de Kürt halkının iradesine saldırmakla hukuksuzluğu geliştirmekte bir sorun görmüyor, aksine tüm bunları kendisi için reva görüyor” ifadelerini kullandı.

Barış Çakan’ın öldürülmesi

Ankara’da uğradığı bıçaklı saldırıda öldürülen Patnoslu Kürt genci Barış Çakan olayının “münferit” bir olay olmadığını savunan Karayılan, “Barış Çakan, 20 yaşında bir Kürt gencidir. Ne yaptı ki bıçakla parçalandı? Kürtçe müzik dinlediği için kalbinden bıçaklanarak katledildi. Bu saldırıyı, münferit göremeyiz. Kadir Sakçı, Şirin Tosun, Sedat Akbaş, yine İstanbul’da Kürtçe şarkı söyleyen Selim Serhat, Emrah Gezer gibi Kürt gençleri de faşistler tarafından katledildi. Kürt varlığı, kültürü üzerinde bu denli bir saldırı var” değerlendirmesinde bulundu.

Efrin’de kaçırılan kadınlar

Efrin’de silahlı gruplar tarafından Kürt kadınların kaçırılmasına değinen Murat Karayılan, “Tüm bunların sorumluları Amerika ve Rusya’dır ve hatta tüm bunlara sessiz kaldığı için Birleşmiş Milletler’dir. BM, Efrin için bazı açıklamalarda bulundu ama genel olarak adeta bu vahşeti reva görüyor” dedi.

ANF’nin haberi

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Karayılan ANF’de yayınlanan “MİT-KDP yapımı provokasyon hazırlığı” başlıklı haber “ciddiye alınmalı mı?” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Elimizde var olan bilgilerle böyle bir haberi teyit edemeyiz. Şimdiye kadar böyle bir şey duymadık. O bölgedeki arkadaşlarımızdan böyle bir bilgi almış değiliz. Eğer gizli bir plan varsa basının görevi onu deşifre etmektir. Böyle bir çaba yanlış değildir fakat güvenilir, ulusal ve ciddi bir basın kurumu, eline böyle bir bilgi ulaştığında başka kaynaklara da başvurup doğruluğunu teyit ettikten sonra yayınlamalı. Benim görüşüme göre bu konuda eksiklikler var. Basın organlarının daha dikkatli olması gerekir. Bu tür haberler ciddi konulardır. Bu haberler teyit edildikten sonra yayına verilmelidir. Bu konuda yetersizlik görüyoruz.”

ANF’deki iddiaların içeriği

PKK’ye yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı (ANF), “MİT-KDP yapımı provokasyon hazırlığı” başlıklı ve 3 Haziran 2020 tarihli haberinde, “adını vermek istemeyen bir kaynağa” dayandırdığı haberinde, KDP’nin MİT ile Duhok’taki bir otelde toplantı yaptığını, toptaltıda PKK’yi hedef alan detaylı bir plan hazırlandığını iddia etmişti.

Haberde yer alan iddiaya göre; PKK’lilerin kıyafeti giydirilen bir güç, Duhok Asayişi ve polis merkezine saldıracak, bir katliama imza atılacak; ayrıca sivillerin yanı sıra bazı Türkmenler de hedef alınacak. Böylece halkın rızası alınarak PKK’ye karşı kapsamlı bir saldırı yapılacak.

Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Güvenlik Kurumu şahsında Kürdistan Bölgesi hükümetini hedef alan bu iddia ve itham, Kürt kamuoyunun da tepkisine yol açmıştı.

 

Rudaw