Yenilendi | Çatışmalar sürüyor; MSB ve HPG’den yeni açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Metina-Zap-Avaşin sınır hattında başlatılan “Pençe-Kilit” operasyonunda EYP patlamasında yaralanan bir üsteğmenin yaşamını yitirdiğini duyurdu. HPG ise Avaşin’de çıkan çatışmalarda 12 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yenilendi | Çatışmalar sürüyor; MSB ve HPG’den yeni açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Metina-Zap-Avaşin sınır hattında başlatılan “Pençe-Kilit” operasyonunda EYP patlamasında yaralanan bir üsteğmenin yaşamını yitirdiğini duyurdu. HPG ise Avaşin’de çıkan çatışmalarda 12 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Metina-Zap-Avaşin sınır hattında başlatılan “Pençe-Kilit” operasyonunda yaşamını yitiren PKK’lilerin sayısının 26’ya yükseldiğini duyurdu. HPG ise Avaşin’de çıkan çatışmalarda 12 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, operasyon bölgesinde yaşanan çatışmalarda şu ana kadar 26 PKK’linin hayatını kaybettiği belirtildi.

1 asker yaşamını yitirdi

MSB’den  yapılan açıklamada, operasyon bölgesinde, el yapımı patlayıcının (EYP) patlaması sonucu Muhabere Üsteğmen Ömer Delibaş'ın yaralanarak hastaneye sevk edildiği ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı HPG, Avaşîn bölgesi Werxelê mıntıkasında operasyona çıkan askerlere yönelik saldırı eylemi düzenlendiğini duyurdu.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamada, çatışma sırasında “12 askerin yaşamını yitirdiği” belirtildi.

MSB dün, bölgede yaşanan çatışmalarda 19 PKK’linin hayatını kaybettiği, 4 askerin de yaralandığı duyurmuştu.

HPG ise 28 askerin hayatını kaybettiğini, 9 askerin yaralandığını ve 2 helikopterin darbelendiğini açıklamıştı.

Sınır bölgesinde operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu.

Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan 15 ila 30 km içeride Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi. Hakurk, Erbil’in Soran ilçesi sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı. Operasyon kapsamında Azp-Avaşin hattında şiddetli çatışmalar yaşanırken, TSK unsurları Metina’da bazı stratejik tepelere yerleşti.

30 yıldır çatışmalar sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında 30 yıldır devam eden çatışmalar en çok Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır bölgelerini etkiledi.

Kürdistan Parlamentosu araştırma komisyonunun Temmuz 2020’de hazırladığı raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda (1992-2020 yılları arasında) 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi verilerine göre, son 30 yılda TSK ve PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle 800 köy hizmetten yoksun kaldı veya boşaltıldı.

Amedi Kaymakamlığı’nın verilerine göre, sınır bölgesinde yaklaşık 250 köy, çatışma ve bombardımanlar nedeniyle boşaltıldı, köylüler evlerine geri dönemedi.