Kerkük'te KDP binasının iadesi sorunun çözümü için komisyon kuruluyor

Irak’ta iktidara ortak olan Devleti Yönetme İttifakı, KDP’nin Kerkük’teki parti binasının iadesi konusunun çözümü için bir komisyon oluşturdu.

Kerkük'te KDP binasının iadesi sorunun çözümü için komisyon kuruluyor

Rudaw haber ajansına konuşan Bedir Hareketinin politbüro üyesi Ebu Misak Mesari, Kerkük Operasyon Komutanlığının el koyduğu  Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Kerkük’teki binasının iadesi sorunun çözümü için Devleti Yönetme İttifakı’nın bünyesindeki partilerden temsilcilerin de katılımıyla bir komisyon kurulduğunu söyledi.

Ebu Misak Mesari, Devleti Yönetme İttifakı’nın bu kararı Kerkük’te yaşanan olayların ardından aldığını belirtti.

25 Eylül 2022 tarihinde ilan edilen Devleti Yönetme İttifakı’nda  Şii oluşum Koordinasyon Çerçevesi ile Sünnileri temsil eden Egemenlik Koalisyonu ve Azim Koalisyonu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Hristiyanları temsilen de Babiliyyun Koalisyonu yer alıyor.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ile Haşdi Şabi güçleri KDP’ye ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, 25 Ağustos’ta binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

27 Ağustos günü KDP’ye teslim edilecek karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Haşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatmıştı.

Bu durumun ardından 2 Eylül’de Kerkük’teki Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenlemiş ve Erbil-Kerkük yolunun açılmasını istedi.

Kürt göstericilerin daha önce yolları kapatan eylemcilerin bulunduğu alana doğru yürümesi ardından güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 4 Kürt hayatını kaybederken 3’ü polis 15 kişi de yaralanmıştı.

Olayların ardından Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 3 Eylül’de (dün) Kerkük’te parti merkez binasının tekrardan KDP'ye  devredilmesi yönünde Başbakan Muhammed Sudani’nin aldığı kararı geçici olarak durdurma kararı aldı.

Aynı gün Irak Başbakanı Başbakan Muhammed Sudani Kerkük parlamenterleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Irak Parlamentosu Kerkük Parlamenteri Sebah Cebib, Başbakanın toplantıda Kerkük’teki olayları soruşturmak için hükümete bağlı bir komisyon, diğeri KDP’nin parti binasının iade sorununu çözmek amacıyla Devleti Yönetme İttifakına bağlı iki ayrı komisyonun kurulacağını söylediğini aktardı.