Ukrayna: Rusya Donbass'a taarruz başlattı, dört bölgeyi ele geçirmeyi hedefliyor

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rus ordusunun ülkenin doğusundaki Donbass’a saldırı başlattığını duyurarak, Rus askerlerinin önemli bir kısmının oraya konuşlandırıldığını aktardı.

Ukrayna: Rusya Donbass'a taarruz başlattı, dört bölgeyi ele geçirmeyi hedefliyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta taarruza başladığını açıkladı. Zelenskiy, ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin bölgeyi ve devleti savunacağını bildirdi.

Zelenskiy, Rus ordusunun Donbass’a saldırı başlattığını duyurarak, Rus askerlerinin önemli bir kısmının oraya konuşlandırıldığını aktardı. Ukraynalı olan hiçbir şeyi vermeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, "Ne kadar asker gelmiş olursa olsun kendimizi savunacağız, savaşacağız " dedi.

‘STRATEJİK SAÇMALIK’

Rus ordusunun Ukrayna'ya karşı füze saldırılarını azaltmadığını ve bu füze saldırılarının savaşın durumunu değiştirmediğini kaydeden Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarının stratejik saçmalık olduğunu ve bunun Rusya’nın kendi kendini silahsızlandırmasına yol açacağını savundu.

Zelenskiy, Rusya'nın sabah saatlerinde Lviv, Dnipropetrovsk ve Ukrayna'nın diğer şehirlerine düzenlediği füze saldırısının Ukrayna'nın, tüm dünyanın ve tarihin Rusya'dan Ukrayna'ya saldırmasından çok daha fazlasını alacağı anlamına geldiğini dile getirdi.

SAVAŞ SONRASI KAPSAMLI EKONOMİK PLAN

Zelenskiy ayrıca, savaş sonrası ülke ekonomisinin gelişimine ilişkin da açıklama yaptı. Ekonomiye dair net bir anlayışın geliştirilmesi gerektiğini belirten Zelenskiy, "Elbette küçük ve orta ölçekli işletmelere vergiler ve idari koşullar açısından en rahat ve özgür ortam sağlanmalıdır" diye belirtti.

Dijitalleşme, güvenlik, savunma potansiyelinin yeni bir seviyeye çıkarılmasının en önemli önceliklerinden olduğunu, ayrıca yargı, yolsuzlukla mücadele ve diğer önemli reformların da tamamlanmasının önemini vurgulayan Zelenskiy, tüm bunların, savaştan sonra bir yıl içinde, beş yıl içinde, on yıl içinde, yirmi yıl içinde Ukrayna'nın nasıl olacağına dair bir vizyon için çalışması gerektiğini dile getirdi.

‘SAVAŞ BİTTİĞİNDE HAZIR OLMALIYIZ’

Zelenskiy, “Savaş bittiğinde tam olarak hazır olmamız için ayrıntılı bir şekilde çalışmak gerekiyor. Yıkılanların restorasyonunu, devlet yapılarının modernizasyonunu ve Ukrayna'nın gelişiminin maksimum hızlandırılmasını sağlayan kapsamlı bir plan geliştiriyoruz” ifadesini kullandı.

‘RUSYA, DOĞUDAKİ 4 BÖLGEYİ HEDEFLİYOR’

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç de ulusal bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Donbass'ta başlattığı yeni taarruzda dört hedefinin bulunduğunu kaydederek, Rusya’nın bu hedefine ulaşmaya yönelik yeni saldırısının 17 Nisan Pazar günü başladığını kaydetti.

Rus ordusunun genel olarak ülkenin doğusundaki savunma hattını kırmaya çalıştığını anlatan Arestoviç, Rus ordusunun ilk görevinin Lugansk bölgesindeki Rubejnoe-Popasnaya-Severodonetsk güzergahındaki toprakları ele geçirmek olduğunu ve Rusların böylece bu bölgeyi ülkenin diğer bölgelerinden kesmeye çalışacağını söyledi.

Rusların ikinci hedefinin Harkov bölgesindeki İzyum'dan Slavyansk ve Kramatorsk'a kadar olan bölgeye saldırı düzenleyerek bu toprakları ele geçirmek olduğunu ifade eden Arestoviç, Rusya’nın diğer hedeflerinin ise Zaporijya'nin Gulyaypole bölgesi ve Mariupol olduğunu belirtti.