Kerkük Uluslararası Havalimanı yıl sonunda açılıyor

Özel sektör aracılığıyla dört yıl onarım çalışmaları yürütülen Kerkük Uluslararası Havalimanının bu yılın sonunda hizmete açılması planlanıyor.

Kerkük Uluslararası Havalimanı yıl sonunda açılıyor

Kerkük Uluslararası Havalimanı Sözcüsü Herdi Samed, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Havaalanı tüm idari ve teknik yönleri ile hizmete hazır. Irak'taki bazı havalimanlarında olmayan iniş pisti dahil bazı özelikler burada var. En iyi pistlerden birine sahip Kerkük Havalimanı her türlü askeri ve sivil uçağın inişi için iyi yapılmış. Havalimanının bu yıl açılmasını umuyoruz” dedi.

Yetkililer iki yıldır Bağdat'tan havalimanını açmasını istiyor ancak Irak hükümeti her seferinde farklı gerekçelerle havalimanının açılışını erteliyor.

Türkmen Aşiretler Meclisi Başkanı Feyzullah Sarı Kehiye, "Tüm lojistik işler tamamlandı ve yasal bir mazeret yok ama görünüşe göre hala bazı ekonomik çıkarlar ve siyasi baskılar var. Tüm mazeret ve engellere rağmen havalimanını açmanın zamanı geldi” diye konuştu.

Kerkük havalimanı, Huriye askeri havalimanı arazisinin bir kısmı üzerine inşa edilmiş. Kerkük yönetimi, siyasi baskı nedeniyle açılmasının engellendiğini söylüyor.

Arap Grubu Sözcüsü Hatim Tai, "Daha önce havalimanının açılış günü kararlaştırıldı ancak son anda ertelendi. Bildiğimiz kadarıyla ertelemeye siyasi baskılar neden oldu" dedi.

Şehir için iyi bir ekonomik kaynak olarak görülen havalimanını Kerkük, Musul, Salahaddin ve Diyala vilayetlerinden yolcular da tercih ediyor.

Irak Sivil Havacılık İdaresi, sorunlar çözüldükten sonra havalimanını yıl sonunda açmayı planlıyor.